Familie Evers klaagt na afloop familiedag over spierpijn
„Ieder jaar klagen mensen na afloop van de familiedag over spierpijn”, vertelt Yolanda van den Hardenberg (20) uit Elspeet. „Dat is logisch, want de meeste familieleden zijn het niet gewend om op één dag veel te bewegen. Ze werken bijvoorbeeld op kantoor of zitten op school.”
Het idee voor de familiedag ontstond tien jaar geleden tijdens een zussenmorgen van de dochters van het echtpaar Evers. „Een van mijn tantes vroeg zich af het leuk zou zijn ook de mannen en de kinderen te vragen. De eerste jaren organiseerden een paar tantes de familiedag. Sinds 2006 doen mijn zus Marleen en ik het. Altijd in overleg met anderen. Vorig jaar zou oom Bert de dag op poten zetten. Hij droeg vaak ideeën aan en kreeg van ons een keer de vrije hand. Er kwam niets van terecht en daarom hebben we de organisatie alsnog zelf opgepakt. Tijdens de familiedag heb ik stilte gevraagd om hem te bedanken voor zijn geweldige inzet. Dat gaf een hoop hilariteit en leverde een daverend applaus op.”
De familie Evers houdt van een actief programma. „Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen sportievelingen en onsportievelingen, tussen kinderen en volwassenen. We verwachten dat iedereen, voor zover mogelijk, meedoet. Een enkeling past op de kleintjes. Het is overigens niet zo dat de familie de hele middag aan het rennen is. Vorig jaar zijn we wezen midgetgolfen. Eerder bezochten we recreatiepark ’t Smallert in Emst, een pannenkoekenhuis met kinderboerderij of speelden we boerengolf. Eén keer deden we een middag spelletjes als paaltjesvoetbal en touwtrekken in een weiland.”
De familiedag begint om twee uur ’s middags en eindigt ’s avonds om ongeveer tien uur. Tot nu toe lukte het alle 35 familieleden iedere keer op de familiedag aanwezig te zijn. Deze wordt elk jaar tijdens de bouwvakvakantie in de zomer gehouden. De jongste deelnemer is nul jaar, de oudste 75 jaar. Oma Evers (75) is in elk geval ’s avonds van de partij om van haar kinderen en kleinkinderen te genieten. „Een dochter van haar overleed in 2009. Mijn oom is inmiddels hertrouwd.”
„Na de middagactiviteit vertrekken we naar de boerderij van oom Wouter in Putten. Hij kan dan tussen de bedrijven door zijn koeien melken. We barbecueën of eten patat. Vorig jaar hebben we een rijsttafel gemaakt. Om het eten te laten zakken spelen we een potje slagbal of trefbal in het weiland of maken we een wandeling. We sluiten de dag af met koffie en ijs.”
„Iedereen geniet elk jaar weer van de goede sfeer en is dankbaar voor de onderlinge band”, weet Yolanda. Er valt volgens haar nog wel een puntje te verbeteren. „De gezinnen met kinderen zijn altijd keurig op tijd aanwezig. Sommige vrijgezellen hebben daar duidelijk moeite mee en arriveren rustig een halfuur te laat.”
Dit is het zevende deel in een serie over familiedagen. Volgende week donderdag deel 8.