Economie

DNB: maatschappij kan niet zonder cash

AMSTERDAM (ANP). Aan de kassa wordt steeds meer met de pinpas betaald, maar de Nederlandse samenleving kan nog niet zonder contant geld. Daarvoor waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag naar aanleiding van eigen onderzoek naar het betalingsverkeer.

20 June 2013 12:16Gewijzigd op 15 November 2020 04:17

Er is nog steeds een groep mensen die geen debit- of creditcard heeft, benadrukt de centrale bank. Sommige mensen vinden contant betalen overzichtelijker om uitgaven te beheersen, en voor slechtzienden is pinnen praktisch niet altijd mogelijk.

Cash afrekenen vergt volgens DNB bovendien zo’n 20 procent minder tijd aan de kassa. Daarnaast blijft brief- en muntgeld het belangrijkste alternatief als de elektronische betaalketen om welke reden dan ook niet functioneert, bijvoorbeeld in geval van een technische storing of een cyberaanval.

Vorig jaar werd nog steeds meer contant betaald dan met pin (3,8 miljard tegen 2,5 miljard transacties), maar de totale waarde van pinbetalingen ligt met meer dan 80 miljard euro al een aantal jaar hoger dan het totaal aan contante betalingen. In 2012 werd voor 49 miljard euro aan cash opgenomen bij geldautomaten van banken. In 2010 was dat nog 52 miljard.

DNB stelde eerder dit jaar in het jaarverslag 2012 ook al dat cash een kernrol blijft spelen in het betalingsverkeer. Grootschalige invoering van winkels waarin niet met munten en biljetten betaald kan worden vindt de toezichthouder geen goed idee. DNB is wel blij dat steeds meer betalingen met pin worden gedaan, omdat het betalingsverkeer daardoor veiliger en efficiënter wordt.

Van oudsher gebruiken consumenten hun pinpas vooral voor de wat hogere bedragen, terwijl de kleinere aankopen juist vaker contant worden betaald. Sinds enkele jaren is dit wel geleidelijk aan het veranderen. Bedragen van 5 euro of minder werden vorig jaar in 79 procent van de gevallen in cash afgerekend, 3 procentpunt minder dan in 2010. Het gebruik van de pinpas bij de allerkleinste aankopen steeg tegelijkertijd van 11 naar 16 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer