Kerk & religie

Van Bekkum (TU Kampen): Kritiek uit Canada gaat over „opvattingen die de mijne zo niet zijn”

KAMPEN. Dr. Koert van Bekkum, docent oude testament aan de Theologische Universiteit Kampen (TUK) is niet onder de indruk van kritiek op zijn werk vanuit de Canadese zusterkerken van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.

Redactie kerk
19 June 2013 10:46Gewijzigd op 15 November 2020 04:15
Kerk van de Canadian Reformed Church in Carman, Manitoba. Foto Google Maps
Kerk van de Canadian Reformed Church in Carman, Manitoba. Foto Google Maps

Hij stelde dat dinsdag via de berichtendienst Twitter. Dit weekend werd via de Nederlandse website eeninwaarheid.info bekend dat de Canadian Reformed Churches een officieel vermaan sturen aan de generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV). Aanleiding vormen onder anderen de benoeming van dr. S. Paas en dr. K. van Bekkum aan de TUK. De Canadese zusterkerken van de GKV menen in de dissertaties van beiden Schriftkritische elementen te bespeuren.

Van Bekkum stelde gisteren in een korte reactie via Twitter de vergaderstukken van de generale synode van de Canadian Reformed Churches er op te hebben nagezien. Daarin trof hij een beschrijving aan van onder meer zijn gedachtegoed waarin hij zich niet herkent. „Vreemd allerlei opvattingen omschreven te zien die de mijne zo niet zijn”, aldus Van Bekkum. Hij meent dat de Canadese kerken „grote woorden” gebruiken in hun verslaglegging van ontwikkelingen in de GKV.

In de dit weekend gepubliceerde brief stellen de Canadese kerken „een aantal ernstige zorgen” te hebben over de gang van zaken in Nederland. Deze zorgen werden ook al naar voren gebracht door de Canadese vertegenwoordigers bij de generale synode in Harderwijk in 2011. Voor het eerst stelt de Canadese kerk nu echter dat de zusterkerkrelatie met de GKV in gevaar dreigt te komen door de ontwikkelingen in Nederland.

In een brief vanuit Nederland aan de vergadering van de Canadese kerk, de generale synode van Carman –die enkele weken geleden werd gehouden–, schrijft het GKV-deputaatschap betrekkingen met buitenlandse kerken dat de TUK haar karakter als een orthodox gereformeerde instelling handhaaft. „In deze brief werd echter niet ingegaan op onze specifieke zorgen”, aldus de Canadese kerken. „Aangezien wij geen enkele aanwijzing hebben gezien dat onze zorgen herkend en inhoudelijk beantwoord zijn, voelen wij thans de noodzaak onze vermaning aan u te intensiveren. Wij doen dan ook op u als onze zusterkerken een beroep om terug te keren op het rechte geloofspad met betrekking tot de uitlegging van de Heilige Schrift.”

Naast dat in Canada zorgen leven over de gang van zaken bij de TUK, zijn de Canadian Reformed Churches ook niet blij met de mogelijke openstelling van de ambten in de GKV voor vrouwen in de toekomst. „In de GKV, evenals in iedere trouwe kerk van de Here Jezus Christus, moet de zaak van de vrouw in het ambt niet worden voorgesteld als een open vraag. Wij vrezen dat wanneer de ondubbelzinnige leer van Gods Woord over mannelijk leiderschap in de kerk een zaak van debat wordt, de invloed van een nieuwe en gevaarlijke hermeneutische benadering is te zien”, schrijven de Canadezen. In dat verband keurt de kerk ook de toenadering tot de Nederlands Gereformeerde Kerken af, waar vrouwen sinds enkele jaren in alle ambten kunnen dienen.

De brief vanuit Canada vormt de tweede aangekondigde vermaning van een buitenlandse zusterkerk aan het adres van de GKV. Vorig jaar kondigde ook de Australische zusterkerken van de GKV, de Free Reformed Churches of Australia, aan een vermaning op te stellen voor de eerstvolgende generale synode van de GKV. Die wordt volgend jaar gehouden in Ede.


Digibron

Lees meer in Digibron.

Dr. Van Bekkum universitair docent Kampen (Reformatorisch Dagblad, 04-06-2012)

Bijbeltekst, geschiedenis en archeologie (Theologia Reformata, 01-09-2011)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer