Onderwijs & opvoeding

Familie Gorter houdt haar familiedag altijd in het Doornse Gat

Anton (70) en Arry Gorter (70) uit Woudenberg genieten van de jaarlijkse familiedag. „Er heerst een sfeer van verbondenheid. Iedereen is blij elkaar weer te zien. We voelen ons als grootouders rijk gezegend”, vertelt Arry Gorter.

14 June 2013 07:31Gewijzigd op 15 November 2020 04:09
Familiedag van de familie Gorter in het Doornse Gat. Beeld Familie Gorter.
Familiedag van de familie Gorter in het Doornse Gat. Beeld Familie Gorter.

Het Doornse Gat, een recreatieterrein tussen Doorn en Leersum, is al veertien jaar lang de ontmoetingsplek van de familie. „We zetten twee partytenten over picknicktafels heen. Iedereen neemt stoelen mee, zodat niemand hoeft te staan. We kletsen met elkaar en doen spelletjes. Een familiedag duurt van tien tot vijf uur en vindt altijd plaats op de eerste zaterdag na 27 mei, de verjaardag van mijn man.”

Het echtpaar Gorter heeft 6 kinderen, 36 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen, terwijl 6 kleinkinderen verkering hebben. Vijf kinderen zijn getrouwd en wonen her en der in het land, van Dinteloord tot Nijkerkerveen. Zoon Jan heeft een verstandelijke beperking en woont in woonvoorziening Het Anker in Voorthuizen.

De eerste familiedag was in 1998 in en om Poederoijen. „Onze dochter Marina had iedereen uitgenodigd. Toen is het idee ontstaan om elkaar jaarlijks te ontmoeten. Het jaar erop zijn we in de Soester Duinen geweest. Dat was geen succes omdat er veel honden liepen waar kleinkinderen bang voor waren.”

Het Doornse Gat valt wel in de smaak. „Onze kinderen en kleinkinderen voetballen, springen touwtje of zijn te vinden bij de glijbaan en het klimrek. We hebben in al die jaren weleens een regenbui gehad, maar zijn nog nooit weggeregend. We hebben geen enkele keer overgeslagen. Ook niet in de jaren dat onze kleinkinderen Therese en Henk op vierjarige leeftijd overleden. Juist toen voelden we behoefte om elkaar te ontmoeten en te steunen.”

De deelnemers aan de familiedag zijn enkel brandstofkosten kwijt. Iedereen neemt zijn eigen eten mee, terwijl de grootouders zorgen voor drinken en hapjes. Spelletjes vormen een hoogtepunt van de dag. „Meestal bedenkt onze schoondochter Marleen wat we gaan doen, maar dit jaar hebben onze kleindochters Marieke en Jorien de organisatie op zich genomen.”

In groepjes gaan kinderen de strijd met elkaar aan. „Twee kleinkinderen zijn met één been aan elkaar gebonden. Elk heeft een bekertje tussen de tanden en vult dit met water in een speciekuip. Na een stukje lopen gooien de deelnemers het water in een emmer. De groep met het meeste water wint. Een ander voorbeeld is het overgooien van een bal waarbij iedereen kijkt door bekertjes zonder bodem. Dit blijkt lastig. Elke keer als de bal valt, moet een groep bij nul beginnen te tellen. Na afloop van deze spelletjesronde doen de oudere kleinkinderen levend stratego.”

Gorter kijkt elk jaar uit naar de familiedag. „Mijn man en ik zijn na afloop moe maar voldaan.”

Dit is het zesde deel in een serie over familiedagen. Volgende week donderdag deel 7.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer