Kerk & religie

Carson schrijft boek over Bijbels getuigenis over de Zoon

Wat Donald A. Carson schrijft, is altijd de moeite waard. Zo ook ”Jesus, the Son of God”. Het boekje is gebaseerd op drie lezingen die de Canadese nieuwtestamenticus op diverse plaatsen gehouden heeft, onder andere vorig jaar op de Colloque Biblique in Lyon. Centraal staat de vraag wat de Bijbel bedoelt als deze Jezus aanduidt als de ”Zoon van God”.

Willem van Klinken
11 June 2013 19:10Gewijzigd op 15 November 2020 04:06
Donald A. Carson  beeld RD
Donald A. Carson beeld RD

Het antwoord op die vraag is complexer dan op het eerste gezicht lijkt, zo laat Carson in het eerste van de drie hoofdstukken zien. Het spreken over Jezus als ”Zoon van God” wortelt in het Oude Testament. Daarin worden onder andere engelen, Israël en de davidische koning zoon van God genoemd.

Al in het Oude Testament is er een ontwikkeling –Carson spreekt over ”trajectories”– waarbij de davidische koning messiaanse trekken krijgt. Bepaalde teksten (zoals Jesaja 9:5) stellen de Messias zelfs op één lijn met God. Het Nieuwe Testament sluit hierbij aan. Maar ook als het Nieuwe Testament Jezus de Zoon van God noemt, betekent dat niet overal hetzelfde, benadrukt Carson.

Het tweede hoofdstuk doet een diepteboring in twee passages: Hebreeën 1 en Johannes 5:16-39. Carson laat heel mooi zien hoe in Hebreeën 1 de diverse lijnen uit het Oude Testament samenkomen en verdiept worden. De Zoon van God is niet alleen de beloofde Messias, Hij is ook van eeuwigheid God. Met de Bijbelse trajecten als achtergrond worden de citaten uit het Oude Testament in Hebreeën 1 ook veel logischer. Ook de exegese van Johannes 5 is fijnzinnig en inzichtgevend.

In het laatste hoofdstuk gaat Carson in op het debat dat momenteel gaande is over de vertaling van ”Zoon van God” in Bijbelvertalingen gericht op moslims. Sommige vertalingen geven ”Zoon van God” met een andere term weer, bijvoorbeeld ”Messias”, om te voorkomen dat moslims er aanstoot aan nemen. Carson legt zwaarwegende en overtuigende bezwaren hiertegen op tafel, onder andere dat zulke alternatieve vertalingen de achterliggende Bijbelse lijnen onzichtbaar maken.

Carson geeft terecht aan dat zijn benadering veel beter laat zien hoe de belijdenis van de drie-eenheid in de Schrift wortelt dan de losse bewijsteksten die in veel dogmatieken worden aangehaald. Dit is des te belangrijker nu er in het Westen steeds meer mensen zijn die geen flauw benul hebben wat het betekent dat God een Zoon heeft.

Een nadeel van het boekje is het compacte en fragmentarische karakter. Het is nogal opsommerig, om de grote lijnen helder te krijgen moet je het meerdere keren lezen. Veel van wat Carson schrijft, vraagt om nadere onderbouwing en uitwerking. Hopelijk komt dat nog een keer. Dit boekje biedt echter al tal van verrijkende inzichten in de eenheid van de Schriften en de diepte van het Bijbelse getuigenis over Jezus Christus, de eniggeboren Zoon van God.


Jesus the Son of God: A Christological title often overlooked, somtimes misunderstood, and currently disputed, D. A. Carson; uitg. IVP, Nottingham, 2012; ISBN 978 1 84474 599 9; 117 blz.; £ 7,99.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer