China start anti-dumpingonderzoek EU-wijn
DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG). China is een anti-dumpingonderzoek gestart naar de import van wijn uit de Europese Unie (EU) als reactie op de zonnepanelenheffing die dinsdag door Europees commissaris Karel De Gucht werd aangekondigd. Dit maakte het Chinese handelsministerie woensdag bekend.
Vanaf donderdag bedraagt de invoerheffing op zonnepanelen 11,8 procent. Dit tarief zal 2 maanden gelden. Met de heffing wil de commissie de Chinese producenten aanpakken die hun zonnepanelen onder de marktwaarde in de EU dumpen. Als er tijdens het overleg met de Chinese overheid geen oplossing komt, dan kunnen de tarieven oplopen tot 67,9 procent.
Het Franse handelsministerie veroordeelt het onderzoek van de Chinezen. Frankrijk vindt het ongepast en zegt dat het zijn wijnproducenten zal verdedigen. „We nemen dit zeer serieus, dit is ongepast en verwerpelijk”, zegt een bron bij het Franse handelsministerie.
De Europese Commissie zei woensdag dat China het recht heeft volgens internationale handelsafspraken om een dergelijk onderzoek te starten. Het dagelijks bestuur van de EU zal de voortgang van het onderzoek nauwgezet volgen. Een zegsman sprak echter tegen dat Europese wijn op de Chinese markt wordt gedumpt.
Volgens de EU is de export van wijn naar China jaarlijks goed voor 763 miljoen euro. Het merendeel van de wijn komt uit Frankrijk, gevolgd door Spaanse en Italiaanse wijn.
De groeiende spanning tussen China en de EU is een risico voor de handelsrelatie. Statistieken van de Chinese overheid tonen aan dat de import en export tussen de EU en China in de eerste 4 maanden van dit jaar in totaal 168 miljard dollar bedroeg.
De voorzitter van de Nederlandse zonnepanelenbrancheorganisatie Uneto-VNI, Titia Siertsema, vindt het besluit van Brussel omtrent de zonnepanelen onverstandig. Siertsema: „Deze importheffing creëert onrust in de markt en dat is precies wat we niet kunnen gebruiken”.