Ook zittende trouwambtenaar in gevaar
DEN HAAG. De Tweede Kamer wil niet alleen korte metten maken met nieuwe trouwambtenaren die gewetensbezwaren hebben tegen homohuwelijken, ook de zittende zou de Kamer het liefst weg hebben. Als dat gebeurt, komen VVD en PvdA hun eigen afspraken niet na.
Woensdag debatteerde de Tweede Kamer over het initiatiefwetsvoorstel van de D66-Kamerleden Dijkstra en Schouw over de trouwambtenaar. Kern is dat gemeenten alleen trouwambtenaren mogen aannemen die alle soorten huwelijken sluiten.
Dat een meerderheid van de Tweede Kamer daarmee akkoord zou gaan, stond bij voorbaat vast. Alleen de christelijke partijen CDA, CU en SGP verzetten zich tegen het initiatief. Ze vroegen aandacht voor tolerantie. Een opmerkelijk verschil tussen CDA enerzijds en CU en SGP anderzijds was er wel. Het CDA, dat zich in 2001 verzette tegen het homohuwelijk, is er nu trots op.
Wat bij voorbaat ook vast leek te staan, was dat er aan de positie van de zittende ambtenaren niet getornd zou worden. D66 had in het initiatiefwetsvoorstel vastgelegd dat de positie van de zittende gewetensbezwaarde trouwambtenaren in handen van de gemeenten zou worden gelegd. Het regeerakkoord van VVD en PvdA staat echter: „Nieuwe ‘weigerambtenaren’ worden niet aangesteld.” De zittende zijn dus uitgezonderd.
Dat was een kleine geste in de richting van de christelijke partijen die onoverkomelijke bezwaren hadden tegen de uitsterfconstructie. En de regeringspartijen zouden de hulp van de christelijke partijen nog wel eens nodig kunnen hebben, bijvoorbeeld in de Eerste Kamer, waar VVD en PvdA geen meerderheid hebben. De titel van het regeerakkoord was niet toevallig gekozen: ”Bruggen slaan”.
In januari bevestigden de regeringspartijen in de schriftelijke voorbereiding van de initiatiefwet hun standpunt zoals in het regeerakkoord vastgelegd.
Gisteren was er van al die voornemens en toezeggingen niet veel meer over. VVD en PvdA lijken hun afspraak in het regeerakkoord niet na te komen. PvdA-Kamerlid Heijnen vroeg zich af waarom de wetgeving niet sluitend is zodat er ook een eind komt aan de zittende trouwambtenaren met gewetensbezwaren. De bedoeling was helder, de PvdA wil dat graag.
Ook VVD-Kamerlid Venrooij stelde hierover vragen. Ze wil gemeenten eigenlijk niet vrij laten om zittende trouwambtenaren al dan niet te ontslaan. Dan ontstaat er ongelijkheid en daar zijn de liberalen tegen. Ook D66, SP en GroenLinks vinden dat.
Zo staat ook de positie van de ongeveer 85 zittende gewetensbezwaarde trouwambtenaren opeens ter discussie. Binnen enkele weken zet de Kamer het debat voort, maar de uitkomst lijkt in een bepaalde richting te gaan. D66 heeft in een eerder stadium ook laten weten dat eigenlijk alle bezwaarde ambtenaren weg moeten. Misschien dat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken, die tijdens het komende debat de gemaakte afspraak uit het regeerakkoord moet verdedigen, de seculiere fracties van het tegendeel kan overtuigen.