Binnenland

„Plasterk wil één gemeente Krimpenerwaard”

DEN HAAG. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil alle zes gemeenten in de Krimpenerwaard samenvoegen. Dat meldden lokale media maandagmiddag. In tegenstelling tot eerdere plannen zou ook Krimpen aan den IJssel in die fusie moeten meegaan.

Van onze correspondent
28 May 2013 09:22Gewijzigd op 15 November 2020 03:48

Regionaal nieuwsblad Het Kontakt meldt op zijn website dat het gewijzigde plan volgens de minister onder meer een „bestendiger bestuurlijke situatie” zal geven.

Fractievoorzitter D. den Braber van de SGP in Nederlek zei te betreuren dat Plasterk hiermee de zogeheten ”BON-variant” lijkt te negeren. Dat plan houdt in dat drie van de zogenoemde K5-gemeenten –Bergambacht, Ouderkerk en Nederlek– een ambtelijke fusie voorbereiden om uiteindelijk een bestuurlijke samenvoeging te voorkomen. De K5-leden Schoonhoven en Vlist werken hier niet aan mee.

„Eén gemeente Krimpenerwaard was altijd onze tweede keuze”, stelde Den Braber gisteravond in een reactie. „Bij een samenvoeging zonder Krimpen aan den IJssel zou na enige tijd weer schaalvergroting ter sprake komen. Met Krimpen erbij krijg je een nieuwe gemeente met zo’n 85.000 inwoners. De rivieren vormen daarbij een natuurlijke grens.”

De gemeente Ouderkerk sprak zich eind vorig jaar al unaniem uit voor een herindeling inclusief Krimpen aan den IJssel, mocht het zover komen.

Het college van Schoonhoven is in deze kwestie verdeeld. De SGP/ChristenUniefractie staat positief tegenover de fusie. „Qua identiteit past Krimpen aan den IJssel prima bij de rest van de Krimpenerwaard”, meent fractievoorzitter 
J. P. Neven.

De laatste jaren was de collegepartij al voorstander van een samenvoeging van de K5-gemeenten. „De politieke situatie is momenteel onacceptabel”, meent Neven. In de afgelopen jaren kwam het in de zilverstad herhaaldelijk tot schermutselingen tussen politici

Naast onvrede over de huidige samenwerking tussen de vijf gemeenten weegt voor hem het toenemende aantal gemeentelijke taken mee. „Het verschil in kwaliteit tussen de Schoonhovense raadsleden speelt ook een rol”, formuleert Neven voorzichtig.

Een samenvoeging mét Krimpen zou overigens voor de christelijke partijen goed kunnen uitvallen, denkt Neven. „We hebben berekend dat de SGP en de ChristenUnie dan zo’n 22 procent van de stemmen kunnen halen.”

De Bergambachtse SGP/CU-fractie­voorzitter, H. W. Wassink, zei gisteren in een reactie: „Voorlopig houd ik het bij ons standpunt uit 2009: als herindeling echt moet, willen wij minimaal een K5-variant. Mogelijk is een samenvoeging inclusief Krimpen inmiddels een betere optie.” Wassink verwacht evenwel dat er voor Krimpen een lastige tijd zal aanbreken. „Het zal voor Capelle of de Krimpenerwaard moeten kiezen. Met 35.000 inwoners is de gemeente te klein voor zelfstandigheid.”

Voor Capelle aan den IJssel zou er met de vorming van een fusie­gemeente Krimpenerwaard weinig veranderen, denkt SGP-voorman A. Weggeman. Capelle werkt de laatste jaren nauwer samen met Krimpen aan den IJssel. „Die samenwerking kan met de nieuwe gemeente blijven bestaan. De grote vraag hierbij is wel of de Krimpenerwaard ook onder de nieuwe metropoolregio zal vallen.” De Krimpense SGP-fractie was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Overigens bestaat de mogelijkheid dat de geruchten over de brede fusie wat voorbarig zijn. Zo reageerde burgemeester Van der Kluit van Nederlek gisteravond laat verbaasd op vragen hierover. „Ik ben vrijdag inderdaad gebeld. Mij is echter enkel verteld dat Plasterk over twee weken wil horen wat onze gedachten zijn over een samenvoeging met of zonder Krimpen aan den IJssel.”

De herindelingsperikelen in de Krimpenerwaard spelen sinds 2009. In eerste instantie onderzochten GS de mogelijkheid van één grote Krimpener­waardgemeente, inclusief Krimpen aan den IJssel. Daarvoor was destijds onvoldoende draagvlak. PS wilden daarom een samenvoeging van de K5-gemeenten.

Toenmalig minister Spies van Binnenlandse Zaken verwierp dat plan vorig jaar nog. Zij beschouwde enkel een ambtelijke fusie van de K5-gemeenten een „reëel alternatief.” Alleen Bergambacht, Neder­lek en Ouderkerk reageerden hier positief op.

Vorige maand concludeerde de commissie-Hendrikx dan ook „dat er geen andere levensvatbare en duurzame optie is dan een her­indeling inclusief of exclusief Krimpen aan den IJssel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer