Duizend zitplaatsen voor gereformeerde gemeente in Ede
Hoog, ruim, royaal en sober. De nieuwe kerk van de gereformeerde gemeente te Ede ziet er strak uit. Aan de Lunterseweg in Ede is een kerkgebouw met duizend zitplaatsen verrezen. Met recht een eerbiedige ruimte.
Op de voorgevel staat ”Petrakerk, gereformeerde gemeente”. Op de achtergevel een herinnering aan de eerstesteenlegging op 30 juni 2012. Binnen, tegen de wand van de entree, valt de tekst uit Mattheüs 16 te lezen: „En op deze petra zal Ik Mijn gemeente bouwen.”
In de kerkzaal staan houten banken op een zwart betegelde vloer. Links en rechts van de kansel hangen de psalmborden, met daarnaast grote borden met de Tien Geboden en de Twaalf Artikelen. De nok van het lichtgrijs geschilderde dak bevindt zich 22 meter boven de kerkvloer.
Boven de kansel is het orgel opgebouwd. Het is afkomstig uit de rooms-katholieke Pauluskerk in Den Haag en werd daar in 1961 geplaatst door de firma Pels en Van Leeuwen. Adema’s Kerkorgelbouw verzorgde de overplaatsing van het instrument. Het orgel is bijna klaar.
Onder de kerkzaal liggen de entree en zeven zaalruimtes, voor catechisaties, ledenvergaderingen, voor de consistorie en de crèche.
De kerk is gebouwd aan de rand van de nieuwe Edese nieuwbouwwijk Kernhem, waar veel woningen zijn gebouwd in de stijl van de jaren dertig van de vorige eeuw. De kerk is opgetrokken in de stijl die veel verwantschap vertoont met de protestantse kerkbouw uit die tijd. Architectenburo Roos en Ros uit Oud-Beijerland maakte het ontwerp. Als voorbeeld dienden de nieuwe kerken van de gereformeerde gemeenten in Gouda, Barendrecht en Emmeloord.
Gedurende de gehele bouwperiode heeft de bouwcommissie contact gehouden met de omwonenden. De secretaris van de bouwcommissie, Wim Verboom, zegt: „Dat vonden we belangrijk, want we wilden overlast voorkomen. Alle buren hadden mijn mobiele nummer, zodat ze mij op ieder moment konden benaderen. Ze zijn allemaal uitgenodigd voor de open dag, op zaterdag 18 mei. Vele buren hebben er gebruik van gemaakt. Ook voor de eerste kerkdiensten hebben ze een uitnodiging gehad. Wat we ook graag willen zeggen, is dat we van de burgerlijke gemeente alle medewerking hebben gekregen.”
De gereformeerde gemeente te Ede is nog jong. In 2006 kwamen er ongeveer zestig personen bijeen in de gereformeerde Noorderkerk aan de Amsterdamseweg. Het waren voor het merendeel leden van de gemeenten Wageningen, Veenendaal en Barneveld, die woonden in Ede, Ederveen en Lunteren. Drie jaar later, toen de gemeente werd geïnstitueerd, waren er 360 leden. Nu bedraagt het ledental 840. De gemiddelde leeftijd van de leden ligt op 26 jaar.
Sinds juni 2011 heeft de gemeente een eigen predikant, ds. A. A. Brugge. De eerste jaren kerkte de gemeente in de Noorderkerk. Toen die te klein werd, week men uit naar de Nieuwe Kerk, van de hervormde gemeente, aan de Verlengde Maanderweg.
Ds. Brugge: „Er is voor de Petrakerk een bouwkundig bestek geweest. Maar we hopen dat de bouw naar Gods vastgemaakt bestek nu niet voltooid is, dat het werk in Gods Koninkrijk door mag gaan, ook in de Petrakerk. We zien ernaar uit dat er door de dienst der verzoening levende bouwstenen zullen worden toegevoegd in het Godsgebouw, niet met handen gemaakt, maar eeuwig in de hemel.”
Er lopen steeds meer kerken leeg. En aan de Lunterseweg staat opeens een nieuwe kerk met duizend zitplaatsen.
Ds. Brugge: „Er is veel kerkverlating. Veel kerken lopen leeg. Maar het gaat goed met de Kerk. Want de Kerk is des Heeren.”
Petrakerk
De gereformeerde gemeente te Ede kwam op Hemelvaartsdag voor de eerste maal bijeen in de nieuwe Petrakerk. Op woensdag 5 juni wordt de kerk officieel in gebruik genomen. Ds. Brugge, die sinds de zomer van 2011 in Ede staat, weet de tekst voor die dienst al: „En op deze petra zal Ik Mijn gemeente bouwen, en de poorten der hel zullen dezelve niet overweldigen” (Matth. 16:18). „Het is ons uitzien”, zegt de predikant, „dat de Heere onder dit dak wil wonen en werken.”