43e Pinksterconferentie: Nederland heeft slavernijverleden niet verwerkt
BIDDINGHUIZEN. Nederlanders kampen met een onverwerkt verleden als het gaat om de slavernij. De gevolgen zijn dat ze er nog steeds niet over kunnen praten en de fout begaan de vreemdeling opnieuw te negeren. Die boodschap gaf Klaas van der Kamp zaterdag bezoekers van de 43ste pinksterconferentie in Biddinghuizen mee tijdens een interculturele viering.
Het thema van de pinksterconferentie van Stichting Opwekking, die van afgelopen vrijdag tot en met maandag plaatshad, was ”Jezus leven”. Dit verwees naar „het geweldige voorbeeld dat Jezus ons gaf. Hem willen we navolgen, in de kracht van de Heilige Geest”, aldus de toelichting in het programma. Sprekers waren onder anderen Henk Stoorvogel, Ron van der Spoel, Wess Stafford, Evert van de Poll en Peter Tsukahira.
Voor de vierde keer in de geschiedenis van het Opwekkingsfestival werd een viering van ”Veelkleurig Getuigen” gehouden. Veelkleurig Getuigen is een initiatief van de Evangelische Alliantie, Evangelische Zendingsalliantie, de Nederlandse Zendingsraad, de Raad van Kerken en Samen Kerk in Nederland in samenwerking met Stichting Opwekking. Tijdens de pinksterconferentie van 2010 vond de eerste interculturele viering plaats.
Dit keer was er aandacht voor de herdenking van de afschaffing van de slavernij, 150 jaar geleden. De bijeenkomst stond in het teken van een musical over de slavernij, die ter gelegenheid van de nationale herdenking werd gemaakt. Cynthia Ortega, afkomstig uit Curaçao, vertelde haar persoonlijke verhaal hoe het slavernijverleden nog doorwerkt in deze tijd.
Het oud-kamerlid voor de ChristenUnie drukte haar gevoelens uit in een gesprek met God. „Lieve Vader, ik wil mijn gedachten met U delen. Ik word geschokt door woede, verdriet en onmacht als ik de verhalen van het slavernijverleden hoor. Waarom voel ik mij niet op mijn gemak als ik alleen tussen blanke mensen zit? Ik word vervuld voor dankbaarheid dat ik voor U kostbaar ben en dat er voor U geen aanzien des persoons is. Ik prijs mij gelukkig dat ik de innerlijke kracht heb om te overwinnen, in het besef dat U altijd bij mij bent.”
Volgens Ortega was er altijd maar „een kleine groep van Uw kinderen die naar slaven omkeken.” Vele christenen beriepen zich op het Oude Testament en de vervloeking van Cham. „Gevestigde kerken verdedigden de slavernij om de rust niet te verstoren. Gelukkig zijn er kinderen van U die zich afzetten tegen slavernij, ook in deze tijd. Het slavernijverleden heeft diepe sporen neergelaten bij mijn volk op Curaçao. Tot op de dag van vandaag zijn er gevoelens van superioriteit van blanken ten opzichte van kleurlingen.”
Klaas van der Kamp, secretaris van de Raad van Kerken, vertelde dat Nederland een van de laatste landen was die –in 1863– de slavernij afschafte, na Engeland (1834) en Frankrijk (1848). Alleen al om die reden is het belangrijk om er over te praten en te zingen, zei hij. Slavernij is volgens Van der Kamp vooral onbegrijpelijk „omdat onze voorouders dezelfde Bijbel hadden als wij. Op het dek van de schepen die slaven uit Afrika naar Amerika vervoerden, werd Avondmaal en eucharistie gevierd.”
Tijdens de viering klonken verschillende negrospirituals. Het geluid mengde zich met een band die vlakbij in de hoofdtent optrad. Het terrein ervoor deed dienst als ontmoetingsplaats voor de vele campinggasten.
Alle programma’s en workshops aflopen lukt een gewone daggast niet. De onderwerpen variëren enorm. Wouter van der Toorn, werkzaam bij Agapè, legt uit hoe je getuige kunt zijn op social media. De tijd is voorbij dat je online en offline los van elkaar kunt zien, zegt hij. Internet doordringt het gehele leven, en dat biedt gevaren én kansen. „Van de 100 mensen zal er één de Bijbel lezen; 99 zullen de christen lezen.”
Peter Tsukahira, een Japanse Amerikaan die nu in Israël woont, stelt dat het Koninkrijk van God niet pas met Jezus is begonnen maar met Israël, toen het zojuist bevrijd was uit de slavernij uit Egypte. Na vierhonderd jaar in Egypte te hebben geleefd, waren ze een ongeorganiseerde menigte slaven. Maar niemand anders dan God Zelf werd koning over Israël en zo werd Israël Gods Koninkrijk, aldus Tsukahira. In onze tijd heeft God het volk Israël teruggebracht in het land dat Hij aan hun voorvaderen had beloofd. „Wij zijn de eerste christenen in tweeduizend jaar die daar getuigen van mogen zijn. De volheid van het Evangelie die ons ooit werd aangereikt door Gods profeten en apostelen, zal worden hersteld.”
De 40-jarige Evangelische Zendings Alliantie (EZA) verzorgt in de pauzes een afwisselend zendingsprogramma waarin bezoekers geïnformeerd worden over zending in de breedste zin van het woord. Daarnaast zijn er meer dan honderd zendingsorganisaties vertegenwoordigd in de aangrenzende WereldExpotent. Speciale taxifietsen van de MAF brengen bezoekers naar de parkeerterreinen.
Nieuw tijdens Opwekking 2013 is het seminarprogramma over thema’s die te maken hebben met huwelijk, gezin en samenleving. Onderwerpen zijn onder meer gebroken relaties, hertrouwen, seksualiteit. Het jongerenprogramma, in samenwerking met YouthAlive georganiseerd, richt zich op jongeren tussen de 17 tot en met 25 jaar. Vragen die langskomen zijn: „Hoe kijk jij naar jezelf?”, „Hoe kijkt God naar jou?” en „Hoe ga je om met bepaalde gevoelens en uitdagingen die je tegenkomt in je leven?”