Binnenland

Vaccin voorkomt benauwdheid baby’s

UTRECHT (ANP). Als te vroeg geboren baby’s een vaccinatie krijgen tegen het zogeheten RS-virus, krijgen ze minder vaak benauwdheidsklachten zoals een piepende ademhaling. In hun babytijd zullen ze minder snel in het ziekenhuis opgenomen hoeven te worden, maar ook later zullen ze minder snel klachten hebben. Dat meldde het Universitair Medisch Centrum Utrecht donderdag.

9 May 2013 06:54Gewijzigd op 15 November 2020 03:29
Foto ANP
Foto ANP

„Onze onderzoekers ontdekten dat piepende benauwdheid bij te vroeg geboren baby’s meestal door het RS-virus komt, een luchtweginfectie die erg op een verkoudheid lijkt maar waarvan de klachten langer aanhouden”, liet een woordvoerder weten. De klachten kunnen bovendien een voorbode van astma zijn. Veel baby’s raken geïnfecteerd, waarvan 1 procent wordt opgenomen in het ziekenhuis. Het virus is daarmee in Nederland de belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopnames bij jonge kinderen.

De wetenschappers gaven 429 te vroeg geboren (na een zwangerschap van 33 tot 35 weken) maar verder gezonde baby’s een injectie tegen het RS-virus of een placebo. Ouders van de gevaccineerde kinderen rapporteerden in het daarop volgende jaar minder ademhalingsproblemen bij hun kind dan ouders van niet-gevaccineerde kinderen: het aantal dagen met klachten daalde met 61 procent. Van de baby’s die de prik kregen werd 0,9 procent daadwerkelijk in het ziekenhuis opgenomen met een RS-infectie, in tegenstelling tot 5,1 procent van de zuigelingen in de controlegroep.

Als vaccin werd het al bestaande medicijn palivizumzab gebruikt, dat antistoffen bevat en voorkomt dat het RS-virus menselijke cellen binnendringt en geïnfecteerden er ziek van kunnen worden. „Omdat het RS-virus stabiel is en niet snel verandert, is er in tegenstelling tot bijvoorbeeld de griep niet elk jaar een nieuwe prik nodig om beschermd te blijven”, aldus de zegsman. Het medicijn is in Nederland verkrijgbaar, maar wordt niet vergoed door zorgverzekeraars.

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen donderdag in het New England Journal of Medicine.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer