Economie

Medicijn tegen blackhead niet eerder dan 2005

In de Verenigde Staten gebruiken boeren sinds jaar en dag het middel Histostat tegen de dodelijke kalkoenenziekte blackhead.

ANP
24 October 2003 19:20Gewijzigd op 14 November 2020 00:40

De ziekte brak vorige week uit in Nederland nadat Nifursol, het enige medicijn toegelaten op de Europese markt, werd verboden. Producent Alpharma van Histostat wil het preventieve middel nu ook in Europa verkopen, maar verwacht op zijn vroegst in 2005 toestemming daarvoor van de Europese Commissie.

Dat heeft E. Piron, directeur Europa, Azië en Midden-Oosten van Alpharma, vrijdag gezegd. Volgens Piron duurt de toelatingsprocedure drie tot vijf jaar. Dat kan wel worden versneld door bijvoorbeeld een voorlopige toelating, aldus Piron. Het van oorsprong Noorse bedrijf is vorig jaar begonnen met de toetsingsproeven die noodzakelijk zijn voor de toelating. „Dat zijn toxicologische proeven die moeten aantonen dat het middel veilig is voor mens, dier en milieu.”

Blackhead dook vorige week op bij een Limburgse kalkoenenhouder. Ook een biologische kalkoenenhouderij in Zeeland is door de dodelijke ziekte getroffen. Het medicijn dat kalkoenen beschermt tegen de parasiet die de ziekte veroorzaakt, is sinds april niet meer toegestaan door de Europese Commissie. Het middel Nifursol is mogelijk kankerverwekkend voor mensen.

Volgens dierenarts P. van Beek, gespecialiseerd in pluimvee, is Histostat de enige kans op overleving van de Nederlandse kalkoensector. Overigens zal blackhead zich volgens de pluimveehouders zelf niet onmiddellijk ontpoppen tot een epidemie. Kenners verwachten wel dat de ziekte zonder een preventief middel de komende jaren willekeurig bij pluimveebedrijven zal opduiken.

Evenals Nifursol werkt Histostat alleen preventief. Het kan de ziekte dus alleen voorkomen. Volgens Porin krijgt in de Verenigde Staten ongeveer de helft van de kalkoenen het middel toegediend. In andere delen van het land is de parasiet die de dodelijke ziekte veroorzaakt, geen probleem. Porin zegt dat Histostat in de VS al zeker veertig jaar wordt toegepast en dat andere middelen daar zijn verboden.

Alpharma heeft niet eerder geprobeerd het middel in Europa te laten registeren, omdat volgens Porin tot enkele jaren geleden al verscheidene medicijnen verkrijgbaar waren op de relatief kleine kalkoenenmarkt in Europa. Dat ligt anders sinds het verbod op Nifursol afgelopen voorjaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer