Onderwijs & opvoeding

Familie Van ’t Veer bekostigt familiedag uit deel erfenis

Een Chinees buffet is vaste prik op de jaarlijkse familiedag van de familie Van ’t Veer. „Dat lust iedereen. Er valt ook goed in te schatten hoeveel we nodig hebben, wat voorkomt dat je eten weg moet gooien. We hielden dit jaar slechts acht satéstokjes over”, vertelt Marlies Vriesema-van ’t Veer (55). „Na het eten zingen we liederen onder begeleiding van muziekinstrumenten. Het is mooi om te horen dat ook het nageslacht zingt van onze trouwe Heiland.”

2 May 2013 21:04Gewijzigd op 15 November 2020 03:23
Meisjes konden een hartvormig doosje verven. Beeld: familie van 't Veer.
Meisjes konden een hartvormig doosje verven. Beeld: familie van 't Veer.

Het gezin Van ’t Veer telt negen kinderen, drie jongens en zes meisjes. De familiedag komt voort uit de verjaardagspartij van de ouders. „Omdat de familie groter werd, zijn we de verjaardagen van mijn vader en moeder zo’n dertig jaar geleden in een kerkzaaltje in Rijswijk (ZH) gaan vieren. Nadat mijn vader in 1995 overleed, hield mijn moeder de traditie in ere. Omdat de familie behoorlijk uitbreidde, weken we uit naar een zaal in de Maranathakerk in mijn woonplaats Rotterdam. Mijn man en ik hebben toen de organisatie van mijn oudste zus overgenomen.”

Na het overlijden van oma Van ’t Veer in 2005 spraken haar kinderen af jaarlijks een familiedag te organiseren. De dag wordt op een bijzondere manier bekostigd. „Alle broers en zussen hebben een deel van de ontvangen erfenis op een rekening gestort, waarvan we de familiedag betalen. Dit werkt prettig en voorkomt gezeur. De bodem van dit potje is nog niet in zicht.”

Dit jaar vond de dag op 13 april plaats. Rond halfdrie arriveerden 101 van de in totaal 132 familieleden in de leeftijd van drie maanden tot 65 jaar. ’s Avonds om tien over negen trok het laatste familielid de kerkdeur achter zich dicht. „De dag heeft prioriteit. Iedereen probeert te komen. Mensen die er niet zijn, zijn ziek of hebben verplichtingen elders. En de familieleden die in Amerika wonen vliegen natuurlijk niet over voor één dag.”

Elkaar ontmoeten en bijpraten staat centraal op de familiedag. „Het is het enige moment dat we bijna alle kinderen, klein- en achterkleinkinderen van onze broers en zussen ontmoeten. Meestal organiseren we ook een activiteit, zoals een workshop over kleur en stijl gegeven door een nichtje. Een ander liet ooit dia’s zien van een werkproject voor vrijwilligers in Kenia. Een zwager kan goed goochelen. Een achterneefje toonde eens de film die hij zelf maakte tijdens een logeerpartij bij zijn varende opa. Andere activiteiten waren een wijnproeverij en oud-Hollandse spelen. Dit jaar had een van mijn nichtjes knutselactiviteiten voor de kleinste kinderen georganiseerd. De meisjes verfden een hartvormig doosje en konden dit met glitters beplakken. De jongens moesten een vliegtuigje van piepschuim prikken en beschilderen. Voor de groteren was er een bingo.”

Een gevoel van saamhorigheid kenmerkt volgens Vriesema de familiedagen. „Je voelt dat je één bent.”

Dit is het eerste deel in een serie over familiedagen. Over twee weken deel 2.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer