Kerken in Sri Lanka opnieuw bedreigd
Opnieuw hebben groepen militante boeddhisten in Sri Lanka in de achterliggende weken evangelicale kerken bedreigd.
Dat meldde de nieuwsdienst the Voice of the Martyrs, op gezag van de National Christian Evangelical Alliance van Sri Lanka.
In de eerste week van oktober bedreigde een menigte van zo’n zeventig personen onder leiding van onder anderen boeddhistische monniken een afdeling van de Assemblies of God-kerk (AOG) van Ambalangoda. Deze eiste dat de kerk binnen een maand zou worden gesloten. Een klacht hierover bij de politie leverde slechts een vage toezegging op.
Op 12 oktober werd een dienst in de AOG-kerk in Embilipitiya verstoord door een bende, die geleid werd door zeven boeddhistische monniken. Een van hen had een fles vergif meegenomen en daagde de voorganger uit dit op te drinken, als proef om te zien of God echt bestaat. De voorganger antwoordde dat de Schrift christenen voorhoudt God niet te verzoeken. Daarop vertrok de groep, na de kerkgangers te hebben bedreigd.
Ook een kerk in Athurugiriya, verbonden aan het New Covenant Life Centre, krijgt herhaaldelijk te maken met dreigementen. Dit bracht haar er afgelopen zondag toe een zo sober mogelijke kerkdienst te houden, om elke aanstoot te vermijden. Een groep van vijftig personen onder leiding van een boeddhistische monnik eiste echter dat de dienst zou worden gestaakt en dat iedereen het gebouw én het dorp zou verlaten. De politie heeft de zaak in onderzoek. Zaterdag vindt een openbare bijeenkomst plaats, waarvoor alle partijen zijn uitgenodigd.
Volgens de Duitse nieuwsdienst Idea hebben de Srilankaanse kerken de regering van het Aziatische eilandenrijk (het vroegere Ceylon) inmiddels verzocht de christenen meer te beschermen tegen de aanvallen van militante boeddhisten. Daarbij tekenen de anglicaanse bisschop Kumara Illangasinghe, voorzitter van de Nationale Christenraad, en de rooms-katholieke bisschop Frank Marcus Fernando aan dat de verhouding tussen boeddhisten en christenen in Sri Lanka lange tijd goed was. Dat die relatie intussen danig is bekoeld, wijten zij voor een deel aan de „fundamentalistische” christenen, die „op een agressieve wijze” evangeliseren. De -oecumenische- christenraad verzoekt hen dan ook „op een meer invoelende manier” om te gaan met de aanhangers van andere religies. Van de bijna 19 miljoen inwoners van Sri Lanka is 71,9 procent boeddhist, 12 procent hindoe, 8 procent moslim en 7,6 procent christen.