Kerk & religie

Islamitische universiteit ontsnapt aan faillissement

De Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR), een particuliere opleiding tot onder andere imam, heeft een dreigend faillissement ternauwernood afgewend.

Kerkredactie
21 October 2003 08:58Gewijzigd op 14 November 2020 00:39

De instelling heeft met veel moeite een bank bereid gevonden een lening te verstrekken voor de koop van een nieuw pand. De officiële opening heeft woensdag plaats.

Dat heeft algemeen secretaris M. Ermek maandag gezegd. De IUR moest voor 1 september haar onderkomen aan de Aelbrechtskade verlaten wegens sloop en had zich al vastgelegd op de koop van een groot, nieuw pand aan de Bergsingel. Daarin was voorheen het Regionaal Opleidings Centrum Zadkine gevestigd. „We verkeerden tot op het laatste moment in grote onzekerheid over de vraag of we de financiering rond konden krijgen”, aldus Ermek.

Uiteindelijk kon de IUR bij de Triodos Bank een lening afsluiten. Als geen enkele bank bereid was geweest om over de brug te komen, had de IUR een boete van 10 procent van de aankoopsom van ruim 2,5 miljoen euro moeten betalen. „Dat had het faillissement betekend”, aldus Ermek. „Bovendien hadden we daarmee alle goodwill verspeeld.”

De IUR heeft er volgens Ermek bewust voor gekozen om de financiering in Nederland te zoeken. Omwille van haar reputatie heeft de particuliere universiteit niet geprobeerd mogelijke geldschieters in het Midden-Oosten te werven, aldus de algemeen secretaris.

De IUR begon in 1998 met de opleiding tot imam, islamitisch geestelijk verzorger en islamdeskundige. In 2001 viel de opleiding uiteen. Een deel van de docenten en studenten richtte in Schiedam de Islamitische Universiteit van Europa (IUE) op. Tot deze docenten behoorde prof. dr. Suleyman Ates, voorzitter van het college van bestuur van de IUR. De IUR heeft volgens Ermek nu ongeveer 150 studenten. De eerste zes of zeven studenten studeren aan het einde van dit jaar af.

De twee universiteiten IUR en IUE voerden vorig jaar samensprekingen, die uitmondden in een fusievoorstel. De fusie mislukte echter. De IUR hoopt nog altijd dat de IUE naar haar terugkeert. Volgens stichtingsvoorzitter van de IUE, dr. J. H. Meuleman, waren er indertijd bij de IUR problemen op organisatorisch gebied. Het was bijvoorbeeld niet duidelijk bij wie de verantwoordelijkheid lag: bij de rector of bij het bestuur. Ook op wetenschappelijk gebied waren er volgens hem twijfels. Het niveau was onvoldoende om voor erkenning door de overheid in aanmerking te komen. De IUE wil hoger onderwijs aanbieden en wetenschappelijk onderzoek verrichten met bijzondere aandacht voor de belangen en behoeften van de Europese islamitische gemeenschap.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer