Naar House stelt richtlijnen op na klachten
GIESSEN – De Stichting Naar House wil niet langer dat er tijdens evangelisatieacties aan straatprediking wordt gedaan. Ook het ”aanspreken van geesten” moet met grote voorzichtigheid gebeuren.
Dirk-Jan Boerman, secretaris van de stichting, bevestigde vrijdag desgevraagd een bericht daarover van de nieuwsdienst Christelijk Informatie Platform. De interkerkelijke stichting Naar House evangeliseert bij house-evenementen, in uitgaansgebieden en in winkelcentra.
Aanleiding voor een notitie voor intern gebruik over onder andere straatprediking is een evangelisatiecampagne vorig jaar in de Zeeuwse plaats Renesse. Bij de gemeente Schouwen-Duiveland kwamen daarover diverse klachten binnen. Medewerkers van Naar House zouden mensen hebben ingesloten om hun het Evangelie te vertellen en duiveluitdrijving hebben toegepast zonder toestemming van de betrokkene. Ook gebruikten ze een megafoon om hun boodschap te verkondigen.
Dat laatste, de zogenaamde straatprediking, „kan een heel zinvolle manier zijn om het Evangelie bekend te maken”, aldus de stichting in haar notitie. „Toch wordt deze manier van Evangelieverkondiging tijdens de campagne niet geaccepteerd.” Reden is dat ook Jezus „niet schreeuwde over de straten” en dat de boodschap „te vaak vragen blijkt op te roepen of als kwetsend wordt ervaren.” Ook kan deze vorm klachten veroorzaken die vergunningverlening in de weg staan. Volgens Boerman kwam straatprediking incidenteel voor in de campagnes, maar was het „geen issue” en daarom eerder niet nodig er uitgebreid beleid op te maken.
De notitie bevat ook richtlijnen voor het zogenoemde ”aanspreken van geesten”. „Als je op straat geesten wilt aanspreken of leugens wilt breken, doe dat dan zo dat de mensen op straat je niet kunnen horen en dus niet als je in gesprek bent. De geesten horen ons toch wel, maar voor de mensen op straat kan het erg verwarrend en zelfs kwetsend zijn als ze verstaan wat je zegt.”
Ook met het zogenoemde ”zondaarsgebed” met mensen die „hun hart aan Jezus geven” wil Naar House voorzichtig omgaan. „Als God de mensen aanraakt, dan zal er een duidelijk besef van zonden zijn en een verlangen om dit met God in orde te maken. Bid daarom alleen het zondaarsgebed met iemand als die persoon duidelijk weet welke keuze hij/zij maakt.” Ook moet duidelijk worden gemaakt welke consequenties er aan die keus verbonden zijn. Verder moet de medewerker van Naar House ervoor zorgen dat er contact kan blijven met de „bekeerling” en dat deze de weg naar een gemeente wordt gewezen.