Kerk & religie

Druk op Libische christenen neemt snel toe

TRIPOLI – Tientallen christenen in Libië hebben sinds februari te maken gehad met aanvallen, arrestaties en uitzetting. Meerdere gearresteerde christenen zijn mishandeld en een Egyptische christen is in de gevangenis in Tripoli overleden. Ook is op 14 maart de Egyptische koptisch-orthodoxe kerk in Benghazi in brand gestoken, vermoedelijk door Libische militieleden.

Kerkredactie
22 March 2013 17:13Gewijzigd op 15 November 2020 02:38

De druk op de christelijke gemeenschap in Libië neemt toe. Meer dan 97 procent van de 6,5 miljoen inwoners van dit land is moslim. Maar er zijn honderdduizenden gastarbeiders uit omringende landen die christen zijn, zoals kopten uit Egypte. Onder het bewind van wijlen president Gaddafi was er voor Libische gelovigen geen sprake van godsdienstvrijheid. De val van het regime in oktober 2011 heeft voor de christenen geen positieve verandering gebracht, het geweld tegen religieuze minderheden is juist toegenomen.

Op 10 februari werd Sherif Ramsis gearresteerd, een Egyptische christen die al meer dan tien jaar een bedrijf heeft in Benghazi, aldus Open Doors, een organisatie die opkomt voor christenen wereldwijd. In de daaropvolgende week werden nog een aantal christenen gearresteerd; vier Egyptenaren en drie niet-Arabische buitenlanders die in Libië wonen en werken. Ze zijn vermoedelijk aangehouden omdat een aantal van hen Ramsis kennen en hun telefoonnummers werden aangetroffen in zijn telefoon. Hoewel de niet-Arabische buitenlanders relatief goed worden behandeld in de gevangenis, melden lokale contacten van Open Doors dat de Egyptenaren worden mishandeld. Ze krijgen onvoldoende eten, warme kleding en moeten op de koude betonnen vloer slapen. Ook hebben ze blauwe plekken en lijkt het erop dat ze gemarteld zijn om een bekentenis af te dwingen.

De Egyptenaar Ezzat Hakim, één van de Egyptenaren die in februari werd gearresteerd op verdenking van het verspreiden van christelijke boeken, is op 10 maart in de gevangenis overleden. Tijdens zijn gevangenschap had Hakim last van ernstige pijn in zijn borst. Hij werd op 6 maart naar het ziekenhuis gebracht voor een behandeling, maar werd later weer teruggeplaatst bij de andere Egyptische gevangenen en is in zijn cel overleden. Hij laat zijn vrouw en twee tienerkinderen achter.

De incidenten tegen christenen staan niet op zichzelf, zegt een medewerker van Open Doors. „Sinds de val van dictator Gaddafi horen we regelmatig van aanvallen op christenen. Maar het geweld is in de afgelopen maanden duidelijk geëscaleerd. Sinds begin februari zijn tientallen christenen zwaar mishandeld, gevangengezet en weggevoerd.” Libië ziet zich als een volledig islamitisch land: 97 procent van de bevolking is islamitisch en evangelisatie is verboden.

Een belangrijk signaal dat het met de vrijheid voor christenen – en andere minderheden – de verkeerde kant op gaat, is de recente vlucht van mensenrechtenvertegenwoordiger Hassan Al Amin. Dit parlementslid, dat jarenlang oppositie voerde tegen Gaddaffi, sprak zich onlangs uit tegen gewapende bendes rond de stad Misrata. Inmiddels zijn de bedreigingen tegen hem zo intens, dat hij is gevlucht naar het Verenigd Koninkrijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer