Protestantse gemeente Harderwijk zet vier kerken te koop
HARDERWIJK – De protestantse gemeente in Harderwijk gaat twee kerkgebouwen afstoten. De verkoop is de laatste stap in het langdurige fusietraject tussen de Nieuwe Kerk (een voormalige hervormde wijkgemeente) en de plaatselijke gereformeerde kerk.
De algemene kerkenraad van de protestantse gemeente maakte zijn voornemen afgelopen zondag bekend door middel van een kanselboodschap.
De Harderwijkse gemeente heeft vier kerken, de Veldkampkerk, de Plantagekerk, de Nieuwe Kerk en de Stadsdennenkerk, in de etalage gezet. Het is de bedoeling dat twee van de vier gebouwen worden verkocht. Mochten er zich voor april geen kopers aandienen, dan zal de Veldkampkerk rond de zomer haar deuren sluiten en de Plantagekerk in het najaar.
Hoewel de protestantse gemeente te maken heeft met teruglopende ledentallen en afnemende inkomsten, benadrukt woordvoerder G. van der Boom, lid van de algemene kerkenraad, dat het kerkenraadsbesluit „principieel gedreven” is.
Al sinds de jaren zeventig was er sprake van een nauwe samenwerking tussen de Nieuwe Kerk, een hervormde wijkgemeente van bijzondere aard, en de plaatselijke gereformeerde kerk (drie wijkgemeenten). De gemeenten fuseerden in 2011. Het is nu tijd, zo heeft de algemene kerkenraad unaniem besloten, dat de leden ook „schouder aan schouder in de kerkbank zitten.” Van der Boom: „Dat het openhouden van de vier kerken ook nog eens onbetaalbaar is, is slechts het extra zetje dat we hier in Harderwijk blijkbaar nodig hadden.”
Overigens is het niet de bedoeling dat met de sluiting van twee van de vier kerken de bestaande „oriëntaties” wegvallen. De algemene kerkenraad heeft uitgesproken dat er ruimte blijft voor zeker drie verschillende vieringen: de meer traditionele viering, een oecumenisch-liturgische viering en een charismatische viering.
Op 3 april belegt de protestantse gemeente een gemeenteavond. Op deze avond zullen de plannen worden toegelicht, kunnen gemeenteleden vragen stellen en komt de algemene kerkenraad met een voorstel voor een nieuwe herindeling van de wijken.
Naast de protestantse gemeente (met ongeveer 5500 leden) kent Harderwijk ook een forse hervormde gemeente. Deze gemeente belegt diensten in de Grote Kerk, de Bethelkerk en de Regenboog. De Regenboog staat in nieuwbouwwijk Drielanden en is gezamenlijk eigendom van de hervormde gemeente en de protestantse gemeente, die er ook diensten belegt.
De hervormde gemeente gaat ook afslanken. De gemeente had tot voor kort vier predikanten. De kerkenraad heeft besloten de vacature die is onstaan door het vertrek van ds. H. Westerhout, die zondag afscheid nam, niet meer op te vullen.
De ontwikkelingen in Harderwijk staan niet op zichzelf, gaf H. Roth, directeur van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk beheer in de PKN (VKB), vanmorgen desgevraagd. Hoewel er onmiskenbaar sprake is van ontkerkelijking, signaleert hij dat kerkenraden – als er ingrijpende keuzen gemaakt moeten worden tussen pastoraat en stenen - steeds minder belang hechten aan hout en steen. „Het materiële, een gebouw, wordt steeds vaker als een last beschouwd. Kerkenraden investeren liever in prediking en pastoraat. Een bijkomende ontwikkeling is gelegen in het feit dat door een krimpend ledental, er vaker gekozen wordt voor meer concentratie van de gemeente in tegenstelling tot “versnippering” over de soms vele wijkgemeenten. Ook fusies en samenwerking hebben invloed op het afstoten van kerkgebouwen”
De directeur van de VKB vindt het overigens te kort door de bocht om te stellen dat de voorgenomen verkoop van twee kerkgebouwen in Harderwijk aangeeft dat kerksluiting niet alleen een grootstedelijk probleem is, maar nu ook de biblebelt bereikt.
Roth: „Harderwijk is een uitzondering. Er zijn op dit terrein nog nauwelijks ontwikkelingen gaande in de biblebelt.”
Lees meer op de website van de protestantse gemeente Harderwijk. Klik hier, hier of hier.