Gezondheid

„Ik besef dat ik zelf ook verslaafd had kunnen zijn”

Wie? Jan Reefhuis (57) uit Raalte.

12 March 2013 17:13Gewijzigd op 15 November 2020 02:26
Jan Reefhuis, medewerker verslavingszorg bij het Leger des Heils. Foto RD, Anton Dommerholt
Jan Reefhuis, medewerker verslavingszorg bij het Leger des Heils. Foto RD, Anton Dommerholt

Instelling? De Wending, verslavingskliniek van het Leger des Heils in het Gelderse Ugchelen.

Functie? „Als medewerker verslavingszorg houd ik me vooral bezig met de woon- en werktraining en met woonbegeleiding.”

Sinds? „Eind 2009 ben ik begonnen bij het Leger des Heils.”

Motivatie? „Ik heb jarenlang diverse functies gehad in de psychiatrie en bij een beschermende woonvorm. Voordat ik bij het Leger des Heils kwam, gaf ik een aantal jaren fulltime les aan werkers in de maatschappelijke opvang en de ggz over rehabilitatie: het opnieuw inzetten van de kwaliteiten van cliënten. Dat was mooi werk, maar ik miste na enige tijd het directe contact met de doelgroep.

Het werk bij het Leger des Heils sprak me meteen aan. Vanuit mijn geloof in God wil ik graag meewerken aan het herstel van verslaafden, welke achtergrond ze ook hebben. Ik vind het mooi om te werken bij een professionele organisatie met een duidelijke christelijke signatuur. Bij het Leger des Heils worden cliënten respectvol benaderd. En medewerkers zijn vanuit hun positieve gedrevenheid vaak bereid een extra stap te zetten. Een verslaving heeft in veel gevallen te maken met kruispunten in het leven, waarbij iemand de verkeerde kant opgaat en daarin doorschiet. Ik ben me ervan bewust dat ik zelf ook verslaafd had kunnen zijn. Vanuit dat besef probeer ik cliënten te benaderen. Ik sta niet boven hen.”

Mooie kanten van het werk? „Mensen doorlopen diverse trajecten, waarin ze steeds meer toegroeien naar zelfstandigheid. Na een verblijf in de kliniek kunnen ze doorstromen naar onze villa of een tweepersoonsflat voor begeleid wonen. Na een jaar is een overstap naar een eenpersoonsflat mogelijk. Zo keren cliënten na drie tot vier jaar terug in de maatschappij. Dikwijls sluiten ze hun traject op een goede manier af.”

Wat maakt het werk soms zwaar? „Soms maken mensen verkeerde keuzes en vallen ze terug in het gebruik van middelen. Ons uitgangspunt is geheelonthouding. Want de ervaring leert dat ook wanneer iemand na vijf jaar voor het eerst een biertje neemt, de kans groot is dat het weer misgaat. Een terugval bij een cliënt is teleurstellend, maar onze deur blijft ook dan voor hem of haaropenstaan.”

Toekomst? „In mijn huidige functie heb ik het goed naar mijn zin. Daarnaast heb ik een baantje als supervisor op de Christelijke Hogeschool Ede. In de toekomst zou ik op dat vlak misschien meer willen doen. Ik moet voldoende uitdaging in m’n werk houden, maar ik merk dat ik bij het Leger des Heils echt op mijn plek ben.”

Dit is het tweede deel van een serie interviews met zorg- en welzijns­werkers in de eerste landelijke Week van Zorg en Welzijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer