Onderwijs & opvoeding

Studenten kritisch over plan Bussemaker

DEN HAAG (ANP) – Ondoordacht, visieloos, een rem op de ondernemende student. De oordelen van studenten over de jongste plannen van minister Jet Bussemaker (Onderwijs) zijn niet mals. Bussemaker wil dat studenten in de toekomst ook in hun tweede of derde studiejaar een negatief studieadvies kunnen krijgen van de hogeschool of universiteit.

12 March 2013 06:40Gewijzigd op 15 November 2020 02:25
Jet Bussemaker. Foto ANP
Jet Bussemaker. Foto ANP

Het gaat voorlopig nog om een experiment. Idee erachter is dat studenten na het eerste jaar de teugels niet te veel laten vieren.

Studentenorganisaties zijn bang dat studenten op deze manier naast hun studie niet veel meer zullen ondernemen. „En juist dat is wat Nederland nu zo uniek maakt”, zei Jan van ’t Westende, voorzitter van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) dinsdag. „Nederlandse studenten studeren gemiddeld iets langer, maar ze zijn sociaal en organisatorisch veel beter ontwikkeld door alle activiteiten die ze naast hun studie ontplooien, bijvoorbeeld bestuurswerk bij studentenverenigingen.”

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is bang dat er op deze manier ‘snelstudeerfabrieken’ ontstaan in plaats van hogescholen en universiteiten waar studenten de ruimte krijgen zich te verdiepen. LSVb-voorzitter Kai Heijneman: „Bussemaker zou juist de kwaliteit van het onderwijs moeten verhogen”.

De Nederlandse universiteiten zijn wel blij met de plannen over het uitgebreidere bindend studieadvies. Dit zal ervoor zorgen dat ‘vrijblijvend studiegedrag’ wordt teruggedrongen en dat het studietempo ook in de latere studiejaren op peil blijft, denkt universiteitenorganisatie VSNU.

Universiteiten en hogescholen die willen meedoen aan het experiment, moeten wel maatregelen nemen om de studiebegeleiding te verbeteren, de kwaliteit van docenten te vergroten en intensiever onderwijs te geven. Ook moet de studielast redelijk zijn en moeten instellingen studenten met een bindend studieadvies begeleiden bij het zoeken naar een alternatief.

Nu al mogen hogescholen en universiteiten studenten die in het eerste studiejaar te zwak presteren een negatief studieadvies geven, bijvoorbeeld als ze te weinig studiepunten halen. Studenten mogen dan niet verder studeren.

Het experiment gaat gelden voor studenten die na de zomer of het jaar daarop aan een opleiding beginnen. Er komt geen bindend studieadvies voor het laatste studiejaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer