Klassieken
Een deel van de week breng ik in de auto door. Om die tijd zinvol en aangenaam te besteden, beluister ik afwisselend Radio 1 en Radio 4. Ik begin met het nieuws en schakel na drie kwartier over, want dan heb je de actualiteiten wel gehad. De Klassieken houd je langer vol.
Toch zou ik de nieuwszender niet graag missen. Je hoort soms leerzame dingen. Zo klonk onlangs de immer opgewekte stem van Doekle Terpstra uit de autospeakers. Hoe somber de omstandigheden ook zijn, de oud-voorman van het CNV lijkt altijd vol goede moed. Bovendien spreekt hij zonder meel in zijn mond en heeft hij een leuk Fries accent. Ruim twee jaar geleden werd Terpstra aangetrokken om de augiasstal Inholland uit te mesten. Dat doet hij met succes. Voor de radio legde hij vol verve uit hoe de onderwijsmoloch wordt gereorganiseerd. Bij veel opleidingen begrijpen de docenten niet echt wat de studie inhoudt. De studenten snappen er nog minder van, laat staan de werkgevers. Er komen nu opleidingen waar zowel de student als het bedrijfsleven in Holland wat aan heeft. Vergelijkbaar met de oude hts en heao. Heel vernieuwend!
Na Terpstra hoorde ik Jos de Blok, oprichter van Buurtzorg Nederland. Hij is uitgeroepen tot Beste Werkgever 2012 in de categorie meer dan duizend medewerkers. De zorgvernieuwer heeft er inmiddels zo’n 6500, dankzij het lumineuze idee om de ouderwetse wijkverpleegster nieuw leven in te blazen. Blok werkte als manager bij een moderne thuiszorgorganisatie. Die stuurt zomaar vier verschillende werkers naar bejaarden: een voor de medicijnen, een om de patiënt te wassen, een om de kousen aan te trekken, een voor de boodschappen… Dat is volgens deskundigen goedkoper, maar het systeem vraagt wel de nodige managers. Voor je het weet, verdienen die meer dan ’s lands premier. Bij Buurtzorg Nederland werken ze met kleine teams die zelf hun planning maken. De overhead is minimaal, de werkers zijn enthousiast en de cliënten hebben niets dan lof. Het lijkt wel of de zorg uit de jaren vijftig is teruggekeerd!
Door twee van die visionairs krijg je zelf ook creatieve gedachten. Niet alleen de zorg en het onderwijs, ook de kerken hebben te kampen met malaise. Zou het een idee zijn om het Evangelie weer voor het voetlicht te halen? En om als predikanten het Woord van God niet met de gemeente te overdenken, maar aan de gemeente te verkondigen, met bevel van geloof en bekering? Oké, dat recept is bijna 400 jaar terug al opgesteld door een groep wijze mannen in Dordrecht, maar de aanpak van Terpstra en Blok leert dat dit geen bezwaar hoeft te zijn. Integendeel, luisteren naar de klassieken kan heel verfrissend werken.