EH-offensief met basisjaar in deeltijd
AMERSFOORT – De Evangelische Hogeschool (EH) in Amersfoort start een nieuwe opleiding. EH-Xtra richt zich op jongeren die studeren en tegelijk een bezinningsjaar willen volgen. „We blijven zoeken naar mogelijkheden om persoonlijke vorming aan te bieden, ook al ziet de overheid het belang ervan steeds minder.”
De EH is bekend van zijn basisjaar, een fulltimetussenjaar voor jongeren die zich willen bezinnen op hun studiekeuze en toekomst. Vanaf september komt er een parttimevariant van het basisjaar: EH-Xtra. EH-directeur drs. Els van Dijk is overtuigd van de noodzaak ervan.
„Sinds ik het boekje ”De hunkerende generatie” heb geschreven, word ik overspoeld met uitnodigingen voor lezingen. Ouders, leraren, ambtsdragers beseffen dat er iets moet gebeuren in de opvoeding van onze jongeren. Deze worden meegezogen door onder andere de sociale media. Op alle bijeenkomsten hoor ik opvoeders pleiten voor vorming van onze jongeren, voor Bildung.”
Het belang ervan ziet Van Dijk niet terug in het beleid van de overheid. Ze verwijst naar het sociaal leenstelsel dat de huidige studiefinanciering in 2014 moet vervangen. „Jongeren hebben straks, aan het eind van hun studie, een schuld van 13.000 euro, of, zoals het Nibud becijferde, van misschien wel 20.000 euro. Het doel van het leenstelsel is de uitval in het hoger onderwijs tegen te gaan. Die uitval heeft echter niets met de financiering van het onderwijs te maken, maar met de verkeerde studiekeuze van jongeren. Zij moeten beslissingen nemen op een leeftijd dat velen daar nog niet aan toe zijn.”
Daarmee is volgens Van Dijk het belang van een tussenjaar zoals het EH-basisjaar aangegeven. Het staat echter onder druk. „Jongeren die dit jaar examen voortgezet onderwijs doen, zullen zich drie keer bedenken om na de zomervakantie het basisjaar te doen. Als ze daartoe besluiten, beginnen ze pas in 2014 aan een studie en vallen ze onder het leenstelsel. Gaan ze nu al studeren, dan profiteren ze nog hun hele opleiding van de huidige studiefinanciering en bouwen ze geen schuld op.”
Ook de gratis ov-kaart staat ter discussie. Van Dijk: „Lastig voor een jongere in Zeeland die een leuke studie in Groningen heeft ontdekt, maar wel het weekend naar huis wil. Ga je er nog aan beginnen als je weet dat je straks de reiskosten misschien zelf moet betalen?”
Van Dijk hoort ouders verontrust reageren. „Ze ervaren de situatie als een dilemma. Aan de ene kant hechten ze veel waarde aan een vormend tussenjaar, aan de andere kant zien ze dat hun kinderen in de toekomst worden opgezadeld met een flinke schuld.”
De EH-directeur besloot niet lijdelijk toe te kijken, maar met een alternatief te komen. „Dat is de opleiding EH-Xtra geworden, bedoeld voor jongeren die studeren en tegelijk het basisjaar in deeltijd willen doen.”
EH-Xtra start in september en omvat twaalf weekenden van vrijdagmiddag tot zaterdagmiddag. Van Dijk: „We hebben een programma met drie speerpunten: persoonlijke ontwikkeling, geloofsontwikkeling en oriëntatie op cultuur en maatschappij. Dat zijn ook belangrijke elementen in het basisjaar. Het verschil is dat het basisjaar daarnaast aandacht besteedt aan intellectuele ontwikkeling en oriëntatie op studie en beroep. Dat vinden we bij EH-Xtra minder nodig, omdat de deelnemers al een studie hebben gekozen.”
Tussen de weekenden door worden de deelnemers niet aan hun lot overgelaten, verzekert Van Dijk. „Elke deelnemer krijgt een tutor die op school en via de digitale media begeleidt. We verwachten van de deelnemers dat zij vragen en problemen die ze tijdens hun studie tegenkomen, voorleggen aan de docenten en de groep en daarop reflecteren.”
EH-XTra kost 1150 euro per deelnemer. Van Dijk: „De werkelijke kosten liggen hoger, maar net als bij onze andere activiteiten maken we gebruik van fondswerving om het resterende bedrag te financieren.”
De EH-directeur wil deelnemers niet verplichten te overnachten. „Als iemand van ver komt, zal dat natuurlijk moeten, maar ik wil het ook stimuleren. Als de groep gezamenlijk overnacht, bevordert dat de community. we zijn in gesprek met een Stayokayhotel in de buurt over een sterk gereduceerd tarief.”
Van Dijk moet minimaal 25 deelnemers hebben om met EH-Xtra te starten. „Hoeveel het er zullen worden, weet ik niet. Ik vind het spannend. Toen we met EH-Traject voor vastgelopen studenten begonnen, mikten we op 45 deelnemers. Het werden er 90 in het eerste jaar. Misschien dat het nu weer zo gaat.”
Om het belang van vorming van jongeren in de Tweede Kamer te onderstrepen, heeft de EH vanmiddag in Den Haag een petitie met een kleine 9000 handtekeningen overhandigd aan vertegenwoordigers van SGP, CU en CDA. Van Dijk: „Je moet ergens beginnen, maar ik hoop natuurlijk dat dit pleidooi ook de regeringspartijen zal bereiken.”