Handboek GKV: Verdeeldheid over karakter kerk
BEDUM – De vraag wat het eigene is van een gereformeerde kerk is een prangende kwestie geworden in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV). Uit het jaaroverzicht in het Handboek 2013, dat woensdag verschijnt, blijkt de verdeeldheid in het kerkgenootschap rond het thema.
Het gebruikelijke jaaroverzicht in het nieuwe handboek stelt dat vorig jaar in de GKV diverse keren aandacht werd gevraagd voor het eigene van de gereformeerde kerken. „Wie terugblikt op het recente verleden, confronteert zich nogal eens met het idee dat de vrijgemaakte kerk de enige ware kerk is geweest”, concludeert de schrijver van het jaaroverzicht 2012, Jan Kuiper uit Assen. „Terecht of niet, als je afstand neemt van dat idee bestaat het risico dat je „met het badwater ook het kind, de belijdenis over de kerk, weggooit.”
Volgens het jaaroverzicht is onder leden van de GKV onduidelijkheid over wat de kerk is. Het feit dat op plaatselijk niveau soms ver over kerkmuren heengekeken wordt, illustreert dat er sprake is van een verschuiving op het gebied van kerkvisie, stelt de kroniekschrijver.
Uit het handboek blijkt dat jongeren niet automatisch kiezen voor aansluiting bij een gkv-gemeente. Bovendien blijken ze zich minder gelegen te laten liggen aan kerkelijke regels. „Kerk en geloof zijn van elkaar losgemaakt. Je zoekt een kerk die bij je past. Vrolijk evangelisch of hoogkerkelijk. Of iets ertussenin”, concludeert de kroniekschrijver.
Het jaarboek bevat een in memoriam voor de hoogleraren C. Trimp, die vorig jaar overleed, en J. Kamphuis, die eind 2011 stierf. De laatste was een van de voormannen van de GKV ten tijde van de kerkscheuring in de periode 1967-1969, waaruit de Nederlands Gereformeerde Kerken ontstonden. In het jaaroverzicht constateert Kuiper dat de destijds „harde opstelling” van Kamphuis nog steeds vragen oproept. Aan een onderzoek naar die tijd wordt inmiddels gewerkt door prof. dr. E. A. de Boer, verbonden aan de Theologische Universiteit Kampen en de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Daling
Het ledental van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt daalde vorig jaar met 843 naar 122.226. De daling van het ledental vormde in diverse plaatsen een stimulans voor de samenwerking tussen gemeenten. De meeste samenwerking is er met gemeenten die behoren tot de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Nederlands Gereformeerde Kerken.