Binnenland

Scholier betwist verdenking aanleg bangalijst

DEN HAAG – De 15-jarige vmbo-scholier L. M. blijft ontkennen dat hij een bangalijst opstelde: een lijst van meisjes uit zijn klas die beschikbaar zouden zijn voor seksuele diensten. Volgens hem twitterde hij over meisjes die zijn moeder nodig had als model voor haar bruidsjurken.

Van onze verslaggever
12 February 2013 11:21Gewijzigd op 15 November 2020 01:54

Daarom vocht hij zijn schorsing dinsdagmorgen aan bij de rechtbank in Den Haag. Volgens scholengemeenschap De Goudse Waarden in Gouda is het seksueel intimiderende gedrag van de leerling bewezen. „De ene keer vertelde hij het eerlijk, omdat zijn moeder had gezegd dat hij dat moest doen. Maar dan zeiden zijn vrienden weer dat hij alles moest ontkennen, dus kraste hij alles door”, stelde mr. Jansen, advocaat van de school. Uit onderzoek zou M.’s gedrag duidelijk geworden zijn. Twee meisjes voelden zich zo bedreigd dat hun ouders overwogen hen van school te halen.

De politie gaf in 2011 een definitie van de bangalijsten die op middelbare scholen en in de sociale media circuleren en startte een voorlichtingscampagne om meisjes van advies te dienen wat te doen als hun naam op zo’n lijst voorkomt. De lijsten kwamen onder meer in het nieuws toen een meisje in Pijnacker zelfmoord pleegde omdat haar naam circuleerde.

Op De Goudse Waarden werd L. M. op 28 november betrapt op het aanleggen van een lijst met meisjes in een schrift. De volgende dag erkende hij dit en noemde hij het zelf een bangalijst. Later streepte hij de namen door, maakte er een tekening van en noemde het een playerlijst: een lijst vrienden. Tijdens de gymles klonk uit M.’s groepje de roep ”banga” met een nummer als een meisje uit de klas een boksprong deed.

Volgens M.’s advocate is niet duidelijk wie er riep. Ze beklemtoonde dat M. nooit een bangalijst heeft opgesteld.

Een lijst mag volgens haar ook alleen bangalijst worden genoemd als hij is verspreid, en daarvan zou geen sprake zijn. Een van de genoemde meisjes zou zelf naaktfoto’s hebben verspreid. Toen ze daarmee problemen kreeg, zou L. haar hebben bijgestaan.

Uitspraak op 20 februari.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer