Kerk & religie

„Duitse kerk verliest vertrouwen”

NEURENBERG – Duitse kerken en religieuze gemeenschappen hebben het afgelopen jaar minder vertrouwen gekregen. Dat blijkt uit een groot onderzoek naar de betrouwbaarheid van instellingen als politie, regering, media of leger.

Kerkredactie
8 February 2013 17:58Gewijzigd op 15 November 2020 01:51
Mensen schenken kerken in Duitsland minder vertrouwen dan vorig jaar. Graphic GfK Verein
Mensen schenken kerken in Duitsland minder vertrouwen dan vorig jaar. Graphic GfK Verein

Duitse kerken doen het minder goed dan de kerken en religieuze gemeenschappen in andere landen. Bijna vier op de tien Duitsers heeft vertrouwen in de kerk. Het internationale gemiddelde ligt op 66 procent. Het vertrouwen in Duitse kerken daalde bovendien met 1 procentpunt in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit het internationale onderzoek ”GfK Global Trust Report” dat donderdag werd gepubliceerd. Voor het marktonderzoek peilde bureau GfK de mening van 28.000 inwoners in 25 landen.

Kerken moeten qua betrouwbaarheid een aantal instituties voor laten gaan, zo maakt Die Welt in een infographic duidelijk. Politie, justitie, openbaar bestuur, het leger en de media genieten meer vertrouwen, al moesten ook deze instituties inleveren. Achter de kerken volgen de euro, de federale regering, het internet en grote bedrijven. Helemaal onderaan bungelen politieke partijen. De regering heeft als enige instelling geplust. Het onderzoeksbureau geeft als verklaring het als succesvol beschouwde beleid van Angela Merkel. In de bedrijvensector scoren bedrijven voor elektronische apparatuur, ambachtelijke beroepen en de autoindustrie goed. De geënquêteerden hebben weinig fiducie in het bank- en verzekeringswezen.

Internationaal gezien genieten de kerken en andere religieuze gemeenschappen het meeste vertrouwen in Zuid-Afrika, Indonesië, de Verenigde Staten, India, Turkije en Rusland, meldt het Duitse persbureau Idea. Van het aantal ondervraagden in de landen verlaat 67,5 procent in Rusland tot en met 86 procent in Zuid-Afrika zich op de kerk of een andere religieuze organisatie.


Lees hier de verkorte versie van het rapport.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer