SP dreigt Mansveld met motie van wantrouwen
DEN HAAG (ANP) – Nu een kritisch rapport over ProRail 7 maanden in de la is blijven liggen op het ministerie van Infrastructuur en Milieu, vraagt de SP zich af of minister Melanie Schultz (VVD) en staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) nog wel te vertrouwen zijn. „Ik neem niet voor niets het woord vertrouwen in de mond. Het kan de uitkomst van het debat zijn dat we met een motie van wantrouwen komen”, zei SP-Kamerlid Farshad Bashir woensdag.
Ook Sander de Rouwe van het CDA is boos op de staatssecretaris. „In het rapport staat het volstrekt tegenovergestelde als in de brief van 10 december”, zegt hij. Het verkeerd informeren van de Tweede Kamer wordt vaak gezien als een politieke doodzonde. Liesbeth van Tongeren van GroenLinks noemde het dan ook „onacceptabel”, als blijkt dat de Kamer verkeerd is ingelicht.
Volgens Stientje van Veldhoven van D66 is er „heel wat uit te leggen”. PvdA-Kamerlid Duco Hoogland zei in te stemmen met een debat met Mansveld, dat nog deze week moet worden gehouden.
Onder druk van de Kamer stuurde Mansveld aan het begin van de middag de rapportage van de Inspectie Leefomgeving en Transport alsnog op. Ze schrijft daarbij dat het „wellicht” beter was geweest voor de informatiepositie van de Kamer om het rapport eerder op te sturen. Ze had dat echter niet gedaan, omdat ProRail al verbeteringen in gang had gezet. Het beeld in het rapport was dus al achterhaald, vindt de staatssecretaris.
De inspectie concludeerde dat ProRail het spooronderhoud dermate goedkoop aanbesteedt dat dat tot extra vertragingen en mogelijk zelfstreinongelukkenzal leiden. Aannemer StruktonRail toonde zich in december al bezorgd over de aanbestedingen van het onderhoud. Het bedrijf stelde dat dit proces stilgelegd moest worden, totdat er een „juiste, haalbare en realistische” manier was om dat te regelen. Mansveld zei daarop geen reden te zien om de werkwijze aan te passen. Volgens haar was de oproep van Strukton onvoldoende gefundeerd en voorbarig.
„Dat heeft ze in elk geval niet op dit rapport kunnen baseren”, stelde De Rouwe. En Bashir: „De conclusies waren dus wel bekend. De Kamer is in feite op een zijspoor gezet.”