Buitenland

EU wil halverwege 2004 leiding SFOR overnemen

De Europese Unie wil halverwege volgend jaar de leiding van de vredesmacht in Bosnië (SFOR) overnemen van de NAVO. De EU-ministers van Defensie hebben daartoe zaterdag in Rome, waar ze twee dagen vergaderden, een aanbod gedaan.

AP
6 October 2003 10:22Gewijzigd op 14 November 2020 00:37

Groot-Brittannië zou SFOR namens de EU moeten gaan leiden. Momenteel staat de vredesmacht onder bevel van de Verenigde Staten. Volgens de ministers zou de overdracht kunnen worden aangegrepen om de omvang van de vredesmacht te halveren. SFOR bestaat momenteel uit bijna 13.000 soldaten.

Als de NAVO op het aanbod ingaat, kan de EU volgende maand al het formele besluit nemen om SFOR te gaan leiden, zei de Italiaanse minister van Defensie, Antonio Martino. De Verenigde Staten hebben zich tot nu toe huiverig getoond voor het idee om de leiding over de vredesmacht af te staan. EU-functionarissen zeiden echter niet te verwachten dat de VS dwars gaan liggen, omdat ze de militairen die ze nu in Bosnië hebben goed kunnen gebruiken op andere plekken, te weten Irak en Afghanistan.

„Het lijkt mij dat het Pentagon in zou moeten zijn voor een verlichting van zijn verplichtingen op de Balkan, aangezien het al zo veel om handen heeft”, zei Martino zaterdag op een persconferentie. De VS hebben momenteel meer dan 1500 soldaten in Bosnië.

Sinds de EU een militaire tak in het leven, riep heeft ze twee keer troepen bijgedragen aan een vredesmissie. Vorig jaar stuurde de EU 350 militairen naar Macedonië, als bijdrage aan een door de NAVO geleide vredesmacht en dit jaar stationeerde de EU op verzoek van de Verenigde Naties een vredesmacht in het oosten van Congo. Amerikaanse functionarissen hebben eerder de vrees uitgesproken dat Bosnië een te zware klus zou zijn voor de EU, gezien haar geringe ervaring op het gebied van vredeshandhaving.

De voormalige Amerikaanse VN-ambassadeur Richard Holbrooke zei zaterdag dat het een historische vergissing zou zijn als de VS hun vredestroepen uit de Balkan terugtrekken. „We hebben onze taak in Bosnië nog niet volbracht en wanneer onze taak in Kosovo erop zit hebben we nog niet eens vastgesteld”, zei Holbrooke, die momenteel een bezoek brengt aan de Balkan. In Kosovo hebben de VS 2500 soldaten. Holbrooke zei dat president George Bush heeft beloofd dat de VS de handen niet van de Balkan zullen aftrekken en dat hij zich aan die belofte moet houden, ook nu er troepen nodig zijn voor Irak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer