Voorzitter anglicaanse ledenraad overleeft vertrouwensstemming
LONDEN – Met bijna tweederdemeerderheid heeft de ledenraad van de Anglicaanse Kerk gisteren in Londen het vertrouwen uitgesproken in zijn voorzitter, dr. Philip Giddings.
De vertrouwensstemming over Giddings, een vertegenwoordiger van de behoudende evangelicale stroming in de Church of England, komt op een moment dat de kerk door een ongekend diep dal gaat. Nooit eerder in de recente geschiedenis was de kerk zo sterk verdeeld over onderwerpen als de mogelijke komst van vrouwelijke bisschoppen, de inzegening van homorelaties en de aanstelling van homoseksuele priesters.
De motie van wantrouwen werd uiteindelijk verworpen met 80 stemmen tegen, 47 voor en 13 onthoudingen. De motie, ingebracht door een vertegenwoordiger van liberale kerkleden, was gisteren het enige punt op de agenda van het House of Laity, de ledenraad van de kerk. Het House of Laity is een van de drie organen in de kerk die afgevaardigden sturen naar de generale synode. De andere twee zijn het Huis van de Geestelijken en het Huis van de Bisschoppen.
Aanleiding voor de vertrouwensstemming was het verwerpen door de generale synode van het voorstel om vrouwen te kunnen benoemen tot bisschop in de Church of England. Voorafgaand aan de stemming daarover op 20 november, voerden meer dan honderd afgevaardigden naar de synode het woord. Onder hen was ook Giddings.
De indiener van de motie, canon Stephen Barney uit Leicester, stelde dat Giddings tijdens zijn toespraak tot de synode te veel zijn eigen mening had weergegeven. Ook vond hij dat Giddings er als voorzitter van het House of Laity te weinig oog voor had dat een groot deel –net niet de benodigde tweederdemeerderheid voor het aannemen van het voorstel voor de vrouwelijke bisschoppen– van ‘zijn’ afgevaardigden voor de komst van vrouwelijke bisschoppen is. In zijn toespraak ging Giddings vooral in op het gebrek aan ruimte in de kerk voor degenen die, net als hij, tegen de aanstelling van vrouwelijke bisschoppen zijn.
Volgens een van de sprekers tijdens de vergadering van het House of Laity gisteren, dreigt inperking van de vrijheid van meningsuiting als Giddings zich niet mag uitspreken. „Hij is alleen voorzitter tijdens de vergaderingen van het House of Laity. Eenmaal in de general synode mag Giddings als afgevaardigde het woord voeren, net als ieder ander. Ook de aartbisschoppen geven hun eigen mening tijdens die vergadering. Hun standpunt wijkt ook wel eens af van wat de meerderheid vindt.”
In een reactie op de uitslag van de stemming zei Giddings „geneigd te zijn aan te blijven.” Wel gaf hij aan advies te zullen inwinnen bij diverse geledingen binnen de kerk over de vraag hoe om te gaan met de ontstane situatie. Ook acht hij het nodig dat het House of Laity op een later moment spreekt over de bevoegdheden van de voorzitter. Daarover is op dit moment niet zo veel op papier vastgelegd, behalve dan dat hij verantwoordelijk is voor een ordelijk verloop van de vergaderingen.
Dit jaar praat de Engelse kerk opnieuw over de openstelling van het bisschopsambt voor vrouwen. Volgende maand start een nieuwe werkgroep, waarin ook Giddings zitting heeft. Naar verwachting monden de beraadslagingen in juli uit in een nieuwe stemming tijdens de generale synode. Die heeft plaats in York en wordt voorgezeten door de nieuwe aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby. In een brief aan Giddings verzekerde Welby hem gisteren van diens steun. „We moeten binnen de kerk met elkaar van mening kunnen verschillen.”