Binnenland

Aantal doden ramp Amercentrale definitief op vijf

Vijf onderhoudsmedewerkers zijn om het leven gekomen bij werkzaamheden in de stoomketel van de Amercentrale in Geertruidenberg. Dat staat nu vast. Het gaat om twee Amerikanen en drie Rotterdammers van Turkse afkomst. Het achtste slachtoffer is donderdag gevonden en in de avond geborgen.

ANP
3 October 2003 08:00Gewijzigd op 14 November 2020 00:36

Dat zei burgemeester M. Meijer van Geertruidenberg. Hij vertelde dat nu het moment aanbreekt dat het laatste slachtoffer uit de ketel gehaald gaat worden. Daarna volgt „de periode van nazorg waarin ook de prangende vraag kan worden gesteld hoe dit heeft kunnen gebeuren". Burgemeester Meijer beloofde dat er geen twijfel over mag bestaan dat alles boven tafel komt. „Er mag geen twijfel zijn over de kwaliteit van de waarheidsvinding."

Inmiddels wordt er volop gespeculeerd over de oorzaak van het ongeval. Zeker is in ieder geval dat het schoonmaakwerk in de Amercentrale achter lag op de planning, zo zei vestigingsmanager M. Daemen donderdag. Speculaties dat te laat opleveren een boete zou opleveren en snel opleveren een bonus voor de medewerkers, zijn volgens hem onzin. „Ik heb daar in de contracten niets van terug kunnen vinden."

„Om de achterstand in te lopen hebben we het werk opgeschaald", zegt Daemen. „Er zijn toen meer mensen komen helpen met gritspuiten." Hij doelt hiermee op de vier Amerikaanse lassers die in de ketel meehielpen. Deze mannen waren, volgens Essent, ook als spuiter gecertificeerd. Of de combinatie van meer mensen en daardoor ook meer grit op de steiger van tevoren goed is doorberekend, wordt nog onderzocht. Essent begint het onderzoek zodra het laatste slachtoffer uit de ketel is gehaald.

Algemeen directeur J. Knoll van Hertel BV kan zich niet voorstellen dat het gewicht van het grit op de steigers de oorzaak is geweest van het ongeluk. Hertel was verantwoordelijk voor het gritspuiten in de stoomketel. Knoll reageert daarmee op verklaringen van medewerkers van het bedrijf woensdagavond in het tv–programma Nova.

„De steigers staan 30 tot 40 centimeter van de kant af, waardoor 80 procent van het grit waarmee gespoten wordt rechtstreeks naar beneden valt", zegt hij. „Het restant is iedere twee tot drie uur weggezogen. Daarvoor wordt een uur uitgetrokken." Bovendien blazen de gritspuiters, volgens Knoll, ook regelmatig met lucht uit hun eigen slangen de planken schoon. Of de schoonmaakwerkzaamheden helemaal volgens de voorschriften werden uitgevoerd, moet nader onderzoek aantonen.

Knoll zegt dat gritspuiters allemaal ervaren mensen zijn, die heel goed weten met wat voor risicovol werk ze bezig zijn. Totdat het tegendeel bewezen is, zegt hij echter ook niet te kunnen uitsluiten dat overgewicht mede een rol heeft gespeeld. „Maar het gaat in dit soort gevallen altijd om een samenloop van omstandigheden."

Dat roosters voor deze werkzaamheden geschikter zouden zijn dan planken bestrijdt hij. „De gaatjes die in die roosters zitten, zijn erg klein en alleen bedoeld om niet uit te glijden wanneer het nat is. Misschien dat er iets minder op blijft liggen dan op planken, maar daar staat tegenover dat ze veel zwaarder zijn", aldus Knoll.

De planning was dat de werkzaamheden op zondag klaar zouden zijn en met de extra inzet van de dagen voor de ramp was dat volgens hem ook zeker gelukt. Dat daar een bonus voor de onderaannemer tegenover staat, ontkent hij niet. Die bonus is geënt op kwaliteit, veiligheid en snelheid. Zo’n bonus is volgens hem niet dermate hoog dat daarvoor extra risico’s genomen worden. Knoll spreekt over enkele honderden euro’s per persoon.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer