Tijd vol emoties voor burgemeester Alssema van Staphorst
STAPHORST – Burgemeester J. D. Alssema (63) van Staphorst heeft een emotionele tijd achter de rug nadat de 15-jarige Fleur Bloemen vorige week dinsdagochtend een einde aan haar leven maakte. Ze sprong voor de trein. Waarschijnlijk werd ze jarenlang gepest. „Ik bid in dit soort situaties om kracht. Dat geeft mij steun.”
De dood van Fleur was een vreselijk drama dat het nieuws dagen beheerste. Helemaal omdat het niet voor het eerst gebeurde dat een slachtoffer van pesten zelfmoord pleegde. De Staphorster burgemeester vindt dat de overheid een voortrekkersrol moet vervullen als het om de strijd tegen pesten gaat. „Wat mij ergert is dat scholen wijzen naar protocollen. Protocollen lossen niet altijd alle problemen op. Je moet naar het individu kijken, niet naar een systeem. Dat is naar mijn mening fout. Je moet contextgedreven werken.”
Na een dergelijk drama word je van burgemeester burgervader, stelt Alssema. „Je moet de gemeenteraad voorzitten, de openbare orde handhaven, soms uit je slof schieten, maar je moet ook bij ouders op bezoek gaan die net hun kind hebben verloren op een dramatische manier. Je moet luisteren en troost bieden waar dat kan. En veel, heel veel dingen regelen, want de media duiken altijd massaal op zo’n onderwerp.”
De media gedroegen zich voor een groot deel goed, maar af en toe sloegen ze volgens Alssema de plank mis. „Met draaiende camera in de straat van de familie Bloemen filmen, kinderen staande houden en aanspreken, dat ging mij te ver. Dan is de balans zoek.”
Sommige media deden het in zijn ogen wel goed. Zij hebben een brief ontvangen van Alssema. Hij complimenteert ze voor de integere berichtgeving. „Als ze het goed doen, mag je dat ook zeggen.”
Het was niet voor het eerst dat Alssema, lid van de ChristenUnie, ouders bezocht die hun kind verloren en waarschijnlijk zal het ook niet voor het laatst zijn. Vorige week vrijdagavond was hij te vinden op de jongerenavond in Staphorst om samen met de jeugd stil te staan bij de dramatische gebeurtenis. Het was een besloten bijeenkomst. Alssema zegt er niks over. Ook hier was hij aanwezig als burgervader om goed te luisteren en er simpelweg te zijn.
„Het was een week met veel emotie, waarin ik intens verdrietige mensen aantrof. Het is altijd vreselijk om een dergelijk sterfgeval mee te maken, maar als het om kinderen gaat, is het extra emotioneel. In dit soort situaties bid ik om kracht, zodat ik er kan staan als het moet. Natuurlijk bid ik ook voor de mensen die kracht nodig hebben.”
Alssema is sinds 2001 burgemeester van Staphorst. Zijn levensmotto is in één zin samen te vatten en komt uit het Bijbelgedeelte Micha 6:8. Het briefje ligt op zijn bureau. „Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de Heer van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God.” „Ik vind dat een prachtig stuk uit de Bijbel. Daar gaat het wat mij betreft om. Ik wil een navolger van Jezus Christus zijn. Dat gaat met vallen en opstaan, maar ik probeer het wel. Ik ben geen preker, maar ik probeer het geloof in mijn dagelijks leven vorm te geven.”
Alssema komt uit een gereformeerd-vrijgemaakt Gronings nest. Nog altijd gaat hij naar de vrijgemaakte kerk. Op 22-jarige leeftijd deed hij belijdenis in de kerk van Kornhorn op het Groningse platteland. „Toen al was het geloof voor mij een realiteit waar ik naar wilde leven. Ik twijfel nog altijd, niet aan het feit of God bestaat, maar wel aan mijn eigen levenswandel. Doe ik het wel goed? Tegelijkertijd weet ik dat Jezus voor mijn zonden is gestorven. Dat is een bron van rijkdom en vreugde. Het geloof raakt je hele leven. Je moet niet lichtzinnig met zaken omgaan. Als ik dingen doe of ergens heenga, vraag ik mij geregeld af: rust hier wel zegen op?”
Hij was een jaar of 25 toen Alssema GPV-politicus Piet Jongeling hoorde spreken. „Het Kamerlid had het over christelijke politiek en dat het doel daarvan is dat je de maatschappij zo probeert in te richten zoals Christus dat zou doen. Mensen goed behandelen en geven om je naaste, waren zaken die hierbij aan de orde kwamen.”
Het pestprobleem dat vorige week weer zo pijnlijk duidelijk werd, heeft daar volgens Alssema alles mee te maken. Geven om elkaar, daar gaat het volgens de burgemeester om. Pesters doen dat duidelijk niet. „Het is een christenplicht om mensen bij te staan die het moeilijk hebben. Kijk maar naar het verhaal in de Bijbel over de barmhartige Samaritaan.”
Stille tocht
Op zaterdag 29 december vanaf 19.00 uur wordt in Meppel een stille tocht gehouden om stil te staan bij de levensbeëindiging van Fleur Bloemen. Het meisje werd naar eigen zeggen gepest op school. Initiatiefnemers zijn de families Vos en Van Veen uit Meppel. Voorafgaande aan het vertrek en na de tocht worden op het Kerkplein toespraken gehouden en gedichten gedeclameerd.