’Verlies Ahold kan oplopen tot 1 miljard euro’
Vol spanning kijken analisten uit naar de jaarrekening over 2002 van Ahold dat „ergens" deze week naar buiten wordt gebracht. De resultaten zijn omgeven door een waas van onduidelijkheid, ook omdat de cijfers van de twee jaar daarvoor worden aangepast. „Het nettoverlies kan best eens oplopen tot 1 miljard euro", verwacht Han van Lamoen, analist bij Friesland Bank Securities (FBS).
Na maanden van uitstel door de enorme boekhoudschandalen die begin dit jaar aan het licht kwamen, worden dan toch eindelijk de cijfers over 2002 gepubliceerd. „We weten niet wat we kunnen verwachten, het is echt afwachten", zo zei Jurgen Veenker, analist bij Fortis Bank. Van Lanschot Bankiers durft zich om die reden niet eens aan een voorspelling te wagen.
De deadline voor het indienen van de cijfers bij de banken loopt dinsdag af. ’De buitenwereld’ krijgt de cijfers „zo spoedig mogelijk daarna", zo liet Ahold eerder weten. Het supermarktconcern wil niet zeggen welk tijdsbestek het daarbij in gedachten heeft.
„Niet goed voor Ahold, dat vage gedoe", zei Van Lamoen. Hij noemt als mogelijke reden voor Aholds handelwijze de verwachte uitgifte van nieuwe aandelen, al dan niet tegen een korting. Banken willen graag bijtijds van zo’n (claim)emissie op de hoogte worden gesteld. „Anders kunnen de cijfers wel voor iedereen gelijk naar buiten worden gebracht."
Op het omzetcijfer na komen deze week alle cijfers over 2002 voor het eerst op tafel. Daarnaast publiceert Ahold de gereviseerde resultaten over 2001 en 2000. De analisten zijn het erover eens dat het nettoresultaat negatief zal zijn. Van Lamoen (FBS) zal in dat verband niet opkijken van een totaalverlies van 1 miljard euro.
Fortis–collega Veenker doet geen uitspraak over de cijfers, maar is overtuigd dat er geen winst is gemaakt in 2002. „Het hangt af van de afschrijvingen op goodwill (het bedrag dat betaald wordt voor een overgenomen bedrijf bovenop de marktwaarde daarvan)." Zowel Veenker als Van Lamoen rekent op een erg grote afboeking van de goodwill, onder meer op het Amerikaanse US Foodservice waar de malversaties als eerste aan het licht kwamen.
Zonder buitengewone posten verwacht Van Lamoen een nettowinst van 248 miljoen euro. Het oorspronkelijke cijfer over 2001 kwam uit op 411 miljoen. Ook het bedrijfsresultaat en operationeel resultaat komen lager uit, denkt de FBS–analist.
Los van alle cijfers heerst onder analisten de angst dat Ahold nog meer onaangename verrassingen in petto heeft. „De kans dat er nog lijken en lijkjes uit de kast komen vallen acht ik vrij groot. Maar er zou natuurlijk ook een meevaller tussen kunnen zitten", aldus Van Lamoen.
Na al het negatieve nieuws, is er volgens de FBS–analist ook iets gunstigs over het supermarktconcern te melden. „Ahold is inmiddels wel de best gecontroleerde onderneming van Nederland."