Satelliet brengt aarde bij nacht in beeld
„In tegenstelling tot de mens, slaapt de aarde nooit.” Dat zei de Amerikaanse wetenschapper Steve Miller bij de presentatie van de nieuwste en „beste beelden” van de aarde bij nacht. De opnamen zijn gemaakt door een satelliet van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).
De satelliet heeft een gevoelige sensor die zelfs het licht van een enkel schip of olieboorplatform op zee kan waarnemen. De ‘camera’ heeft zo systematisch heel de wereld in kaart gebracht. Daarvoor maakte de satelliet 312 omwentelingen om de aarde.
De opnamen zijn gemaakt tijdens negen nachten in april en dertien nachten in oktober van dit jaar. De foto geeft de situatie van West-Europa weer.
De grote stedelijke gebieden, zoals de Randstad, Londen, Parijs, het Ruhrgebied en die in Midden-Engeland lichten sterk op. Honderdduizenden straatlantaarns, autokoplampen, reclameverlichtingen, kassencomplexen en schijnwerpers zorgen voor een plaatje dat verraadt waar de meeste mensen leven.
Ook België springt eruit. Dat constateerde de Nederlandse astronaut André Kuipers ook tijdens zijn lange verblijf in de ruimte. In een lezing eerder dit jaar zei hij dat het hem elke keer weer opviel dat snelwegen in België de hele nacht door sterk verlicht zijn. „Die pik je er zo uit.”