Zwavelmijnen op de Kaweh Ijenvulkaan, Java
Dit zijn beelden vanaf de Kaweh Ijenvulkaan, hoog in de bergen van het Indonesische eiland Java. Toeristen komen er graag kijken naar een turquoisegekleurd meer dat op 2600 meter hoogte in de krater verzonken ligt. Tochten naar het meer starten zeer vroeg in de ochtend, als het eigenlijk nog nacht is. Het moet adembenemend zijn.
Onderweg naar het meer komen de toeristen mensen tegen die zeulen met grote blokken zwavel. Terwijl de toeristen wordt geadviseerd op 1,5 kilometer afstand van de krater te blijven, zijn zo’n 200 mijnwerkers er te midden van giftige dampen gewoon aan het werk. Adembenemend.
De vulkaan stoot rode substantie uit, die via een netwerk van buizen wordt afgevoerd. De pijpen spugen het goedje uit, dat stolt en geel wordt: zwavel. Werklieden zeulen vervolgens blokken zwavel te voet de berg af. Een gewicht van 90 kilo in de manden is niet uitzonderlijk. Aan de voet van de vulkaan worden de blokken gewogen en kunnen ze verkocht worden. Met name de chemische industrie maakt gebruikt van zwavel.
De mannen krijgen zo’n 6,40 euro per dag voor hun werk, en dat is een relatief goed salaris in Indonesië. Ze verdienen bovendien vaak wat bij door voor de toeristen figuurtjes van de grondstof te maken, zoals schildpadden.
Het werk heeft echter ook een hoge prijs. Veel mijnwerkers dragen niet de juiste beschermende kleding en kampen met serieuze gezondheidsproblemen, zoals brandende pijn in de ogen en in de keel.