Gemoedsbezwaarden tegen verzekeringen in de schijnwerpers
Christenen met gemoedsbezwaren tegen verzekeringen staan vandaag in diverse media in de schijnwerpers. Vijf vragen, vijf antwoorden.
Wat is de aanleiding voor de berichtgeving?
Het ANP heeft bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) opgevraagd hoeveel Nederlanders geen zorgverzekering hebben. Dat blijken er ruim 11.000 te zijn. Dat is een bekend aantal. Diverse media, waaronder deze krant, hebben dat aantal in het verleden ook al genoemd. Bij gebrek aan ander nieuws nemen radio, kranten en internetsites de opgewarmde prak van het ANP op als aanleiding om te berichten over deze groep bevindelijk gereformeerden. De reacties van lezers op sites zijn overigens veelal negatief.
Waarom hebben sommige christenen bezwaren tegen verzekeringen?
Dat heeft te maken met hun visie op de voorzienigheid van God. Zij vinden dat ze het recht niet in eigen hand mogen nemen en zich in mogen dekken tegen ongevallen en ziektes. God is het Die voor- en tegenspoed geeft. Het is volgens hen niet aan een mens om zich financieel tegen ongelukken in te dekken en God voor de voeten te lopen. Vanuit diezelfde overwegingen wil deze groep christenen zich ook niet in laten enten tegen ziektes.
Kan ieder zich gewetensbezwaarde noemen en vervolgens afzien van verzekeringen?
Nee. Mensen met gemoedsbezwaren moeten zich sinds 2006 laten registreren bij de Sociale Verzekeringsbank. Ze hebben dan geen recht op AOW-pensioen, werkloosheidsuitkering en vergoeding van een zorgzekeraar. Wel behouden zij recht op de ANW-uitkering voor nabestaanden, kinderbijslag en voorzieningen uit de AWBZ. Maar een deel van de groep maakt daar geen gebruik van.
Is de groep goedkoper uit door het niet-betalen van de premie?
Nee. In plaats van verplichte premies voor volks- en werknemersverzekeringen betalen ze een ongeveer even hoog bedrag aan extra belasting. Die stort de Belastingdienst op spaarrekeningen van de betrokkenen bij het College voor zorgverzekeringen en de Sociale Verzekeringsbank. Van de spaarrekening bij het CVZ krijgt de gemoedsbezwaarde een vergoeding voor de zorgkosten. Als de jaarlijkse belasting voor zorgkosten door de betrokkene niet wordt gebruikt, blijft de helft op de spaarrekening staan en de andere helft vloeit in de staatskas. Als betrokkenen de AOW-leeftijd bereiken, krijgen ze een uitkering uit hun spaarrekening bij de SVB.
Hoe betaalt deze groep dan extreem hoge onkosten voor ziekte?
Wat ze zelf kunnen betalen, betalen ze zelf. Daarna doen ze een beroep op familie en de kerk. Er zijn ook stichtingen die hulp bieden. Soms helpen onbekende weldoeners mensen die in moeilijkheden zitten. In die wegen zien de betrokkenen de hand van God Die hun leven leidt en Die helpt in nood.