Zorgen om borstkankerzorg in Nederland
HILVERSUM (ANP) – Veertig Nederlandse ziekenhuizen voldoen niet aan de Europese richtlijnen voor borstkankerzorg. Dat blijkt maandag uit onderzoek van tv-programma Nieuwsuur. Borstkankerpatiënten krijgen hierdoor wellicht niet de optimale zorg.
Volgens European Society of Breast Cancer Specialists (EUSOMA) moet een team in een ziekenhuis jaarlijks minstens 150 nieuwe borstkankerpatiënten behandelen om goede zorg te kunnen bieden. Uit het onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat veertig Nederlandse ziekenhuizen minder dan 150 nieuwe patiënten met borstkanker behandelen. Vijftien daarvan hadden zelfs minder dan honderd patiënten per jaar.
Het kabinet wil dure en complexe gezondheidszorg als borstkankerzorg concentreren in een beperkt aantal gespecialiseerde centra. Hierdoor hebben artsen meer routine in de behandeling van borstkanker.
„Naarmate je iets vaker doet, wordt je er beter in”, zegt ook Femke Welles van KWF Kankerbestrijding. Volgens het KWF is de huidige situatie onacceptabel en “moeten de normen omhoog.” Het KWF roept zorgverzekeraars op om geen ziekenhuizen meer te contracteren die minder dan 100 patiënten per jaar behandelen.
Volgens het Nationaal Borstkankeroverleg Nederland (NABON) is concentratie van de borstkankerzorg niet nodig. „Het gaat vooral om de snijvaardigheid. Een chirurg die fulltime werkt doet natuurlijk ook andere operaties dan borstkanker.” Het NABON benadrukt dat de Nederlandse borstkankerzorg beter is dan in de buurlanden.
Femke Welles van KWF vindt de verschillen tussen Nederlandse ziekenhuizen te groot. „De zorg in Nederland is gemiddeld goed, maar er is een behoorlijke bandbreedte.” De variatie tussen ziekenhuizen vindt het KWF onacceptabel „omdat borstkanker zo’n ingrijpende diagnose is.”