Julio Poch donderdag na jaren voor de rechter
BUENOS AIRES (ANP) – Na jaren van onderzoek begint donderdag in Argentinië de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de voormalige Transaviapiloot Julio Poch. Hij staat terecht omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de zogeheten vluchten des doods, waarbij tegenstanders van de Argentijnse dictatuur (1976-1983) boven zee uit vliegtuigen werden gegooid.
Het gaat om een megaproces, want er staan bijna 70 verdachten terecht. De zaak gaat daardoor vermoedelijk jaren duren. Alleen al het voorlezen van alle aanklachten tegen de tientallen verdachten neemt naar alle waarschijnlijkheid weken in beslag.
Op de uiteindelijke aanklacht tegen Poch prijken de namen van 27 slachtoffers. Dat is fors minder dan aanvankelijk het geval was, toen nog 666 slachtoffers door justitie aan de Nederlands-Argentijnse ex-piloot werden toegedicht. Poch wil aan het begin van het proces zijn verklaring afleggen. Wanneer dat precies gebeurt, is nog niet bekend.
Ook moeten de rechters nog besluiten over een aantal verzoeken van Poch’s advocaten. Die willen onder andere dat zes nieuwe getuigen worden gehoord, onder wie twee medewerkers van Transavia en de zoon van Poch.
De voormalig Transaviapiloot werd in september 2009 opgepakt in Spanje. Hij stond toen net op het punt om zijn laatste vlucht voor de maatschappij uit te voeren. Spanje leverde Poch uit aan zijn vaderland Argentinië vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij de dodenvluchten. De zaak kwam aan het rollen nadat hij met collega’s op Bali zou hebben gesproken over zijn verleden. Die stapten daarop naar de politie.
Eigenlijk had de zaak al vorige maand moeten beginnen, maar op het allerlaatste moment vond er een wissel van de aanklagers plaats. De Argentijnse justitie kreeg daarom een maand extra om de zaak voor te bereiden.
Piloot Poch wacht al 3 jaar op zijn proces
In Argentinië begint donderdag het megaproces tegen 70 verdachten van misdaden tegen de menselijkheid tijdens de militaire dictatuur in het Zuid-Amerikaanse land. Onder hen bevindt zich oud-Transaviapiloot Julio Poch. Hieronder een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen.
22 september: Poch staat op het punt zijn allerlaatste vlucht uit te voeren, als hij op het vliegveld van Valencia wordt opgepakt. Een speciale eenheid haalt hem uit het toestel. Poch wordt ervan verdacht zogenoemde dodenvluchten te hebben uitgevoerd. Daarbij werden tegenstanders van de Argentijnse militaire dictatuur (1976-1983) in dat land vanuit vliegtuigen in zee gegooid. In het Nederlandse dorpje Zuid-Schemer wordt het huis van de verkeersvlieger doorzocht.
23 september: In de media sijpelen berichten door dat Poch tegenover collega’s opgeschept zou hebben over zijn rol tijdens de Argentijnse junta. Een Argentijnse onderzoeksrechter zou hebben gesproken met collega’s van Poch, die zouden de gruwelijke verhalen zat zijn geweest.
25 september: Transavia stuurt een brief naar haar personeel waarin het bedrijf schrijft dat Poch tegenover de maatschappij heeft ontkend betrokken te zijn geweest bij de dodenvluchten.
30 september: Argentinië vraagt Spanje officieel om uitlevering van Poch.
30 oktober: Spanje wil de Nederlands-Argentijnse piloot uitleveren aan Argentinië, besluit de Spaanse regering.
18 januari: Het Spaanse gerechtshof is er voldoende van overtuigd dat Poch een eerlijk proces te wachten staat in Argentinië. De piloot mag daarom van het hof worden uitgeleverd.
9 april: De Spaanse regering keurt de uitlevering goed. De regering wilde een toezegging van Argentinië dat Poch niet tot levenslang zou worden veroordeeld. Die garantie is afgegeven.
6 mei: Poch wordt uitgeleverd aan Argentinië. Twee dagen later ontkent hij voor een Argentijnse rechter iedere betrokkenheid bij de ‘vluchten des doods’.
28 december: De ex-piloot komt op borgtocht vrij. De rechtbank stelt de borg vast op circa 26.000 euro. De rechters bepalen dat de aanklagers hun werk moeten overdoen, omdat in hun aanklachten niet werd aangetoond dat Poch iets te maken heeft met de misdaden.
26 januari: De advocaten van Poch zijn ervan overtuigd dat hun cliënt definitief vrijkomt. Hun enthousiasme is gevoed door getuigenverhoren die in de twee voorgaande weken in Nederland zijn gehouden. Er zijn 12 getuigen gehoord, onder wie vier Transavia-collega’s.
10 juni: Poch zit weer in een Argentijnse cel. Zij advocaat Geert-Jan Knoops spreekt van een onbegrijpelijke beslissing.
11 juni: Een Argentijnse onderzoeksrechter bepaalt dat justitie voldoende bewijs heeft verzameld tegen Poch. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de vrijheidsberoving van 41 mensen. Poch kan daarom voor een rechter worden gebracht.
23 oktober: De zaak wordt op verzoek van justitie een maand uitgesteld omdat er nieuwe aanklagers worden aangesteld. Dan wordt duidelijk dat het inhoudelijke proces begint op 28 november.