Bodegraven-Reeuwijk schrapt vloekverbod
BODEGRAVEN – De fusiegemeente Bodegraven-Reeuwijk schrapt het vloekverbod. Per 1 januari verdwijnt het uit de plaatselijke verordening. Het is te moeilijk om de regels in de praktijk te handhaven, zo zegt de gemeente.
„We schrappen het zogenaamde vloekverbod, omdat dit verbod niet gestoeld is op enige wetgeving. Daarnaast is handhaving van dit verbod onuitvoerbaar wegens gebrek aan handhavingscapaciteit. De gemeente vindt verder dat de mogelijk gewenste gedragsverandering in de omgangsvormen niet gerealiseerd wordt door dit symbolische verbod”, aldus een woordvoerder van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.
„De nieuwe APV die met ingang van 2013 gaat gelden voor de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, bevat niet meer het verbod op gebruik van ruw taal”, zo bevestigt burgemeester Van der Kamp (CDA). „Vanuit het basismodel APV dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in de jaren 90 heeft aangedragen, heeft de gemeente deze APV overgenomen. Dankzij de fusie van 2011 was er een nieuwe APV nodig om de zaken vanuit de vorige gemeenten op elkaar af te stemmen.”
Om het vloekverbod voor andere partijen aanvaardbaar te maken, stelde de ChristenUnie in Bodegraven in 2007 met succes voor een bepaling in de APV op te nemen die slechts in algemene zin „het bezigen van ruwe of onzedelijke taal” verbiedt. Het is deze bepaling die per 1 januari uit de APV verdwijnt. Dit op initiatief van de fracties Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk, GroenLinks en PvdA.
ChristenUniefractieleider De Groot noemt het schrappen van het vloekverbod een verlies. „Vloeken is een kwetsing van de religie. Het is snijdend, iets vreselijks. De APV biedt goede handvatten om daar iets tegen te doen. Jammer dat die verankering nu wegvalt.”
„Aan de andere kant hebben wij het document Vrede, dat staat voor Verdraagzaam, Respectvol, Eerlijk, Duidelijk en Echt, opnieuw in de raad aan de orde gesteld. Dat stuk uit 2007 zou een rol gaan spelen bij de totstandkoming van de APV van de nieuwe gemeente. Op basis daarvan gaan we nu met elkaar verder. Ik hoop dat we elkaar daarin vinden. Dat we met z’n allen regels kunnen opstellen die ertoe doen. Dat vind ik de grote winst van het debat dat we onlangs hebben gevoerd.”
Burgemeester Van der Kamp is niet bang voor de consequenties van opheffing van het vloekverbod. „Deze gemeente is diep geworteld in het Groene Hart. Vanuit de hier gangbare waarden en normen verwacht ik dat we in staat zijn elkaar scherp te houden.”
Naast Bodegraven zijn er nog maar vijftien gemeenten in Nederland waar een vloekverbod geldt. Dat zijn Barneveld, Elburg, Ermelo, Goedereede, Graafstroom, Krimpen aan den IJssel, Nieuw-Lekkerland, Nijkerk, Nunspeet, Putten, Reimerswaal, Rijssen-Holten, Staphorst, Tholen en Urk.
Het verbod is een restant uit de negentiende eeuw, toen voornamelijk gemeenten van gereformeerde signatuur besloten dit in de APV op te nemen. Dit was een reactie op het uitblijven van nationale wetgeving over het strafbaar stellen van godslastering. De in meerderheid liberale politici zagen hier destijds niets in.