Brussel akkoord met aangepast reddingsplan Alstom
De Europese Commissie kan zich vinden in een aangepast reddingsplan voor het Franse machinebouwconcern Alstom. De steunoperatie geeft de Franse staat in tegenstelling tot het oorspronkelijke plan geen rechtstreeks belang in het concern en voorziet in een pakket dat hoger uitvalt dan de eerder beoogde 2,8 miljard euro.
Europees commissaris voor Concurrentiezaken, Mario Monti, prees maandag op een persconferentie de ’constructieve’ houding van de Franse overheid. „De Franse autoriteiten hebben ermee ingestemd het plan zo te wijzigen dat het voldoet aan onze voorwaarden", aldus Monti.
De Commissie verzette zich hevig tegen een Frans plan om het noodlijdende bedrijf een kapitaalsinjectie te geven die onomkeerbaar is. Brussel wil niet voor een voldongen feit worden gesteld en gaat eerst onderzoeken of het reddingsplan de concurrentieverhoudingen niet schaadt.
In totaal krijgt Alstom een pakket van 3,62 miljard euro. De banken leveren daarvan 2,4 miljard. De Franse overheid komt met een lening van 800 miljoen op de proppen. Daarvan kan in een later stadium en alleen als Brussel het goedkeurt, 300 miljoen worden omgezet in aandelen.
Die lening is wel hoger dan de geplande kapitaalsinjectie van 600 miljoen. Monti gaf toe dat de Commissie onder zware druk stond, omdat het gigantische bedrijf waar wereldwijd 118.000 mensen werken, zonder hulp onmiddellijk failliet zou gaan. Maar de commissaris benadrukte dat „geen enkel onderdeel in het steunpakket reeds is goedgekeurd door de Commissie".
Zolang het onderzoek van Brussel duurt, kan Alstom, fabrikant van treinen, turbines en schepen, van het steunpakket gebruik maken. Het onderzoek is mogelijk in zes maanden klaar, al noemde Monti dat wel ’heel ambitieus’.
Sinds woensdag, toen de Commissie haar keiharde standpunt bekendmaakte, is koortsachtig overlegd, waarbij zowel Monti als de Franse minister Mer hun buitenlandse reizen afzegden.