Analyse: Debat rond ecoduct nog niet ten einde
APELDOORN – Een provincie die een kant-en-klaar ecoduct eindelijk wil openstellen, agrariërs die bang zijn voor de schade, een natuurorganisatie die niet op ophef zit te wachten en een anti-jachtclub die dat juist wel fijn vindt. Zie daar de soap ”Ecoduct Hulsthorst”.
Een storm in een glas water. Zo bestempelt Petra Borsboom, woordvoerder van de Gelderse gedeputeerde Van Dijk, de hele ophef rond het ecoduct in Hulshorst. In zekere zin klopt dat. Dagblad de Stentor meldde vorige week dat de provincie Gelderland herten laat afschieten om te voorkomen dat er te veel herten het ecoduct over de A28 bij Hulshorst oversteken. Andere media pikten dit op en maakten ervan dat er herten óp het ecoduct zouden worden afgeschoten. Het was koren op de molen van de anti-jachtclub de Faunabescherming, die dinsdag een petitie op internet zette. ”Geen geweren om de herten te keren”, was de kreet. De stichting deed net alsof jagers aan de overkant van het ecoduct de dieren stonden op te wachten en het ecoduct als een schiettent gingen gebruiken.
Dat er al sinds de edelherten op de Veluwe rondlopen beesten worden afgeschoten, leek iedereen die niet op de Veluwe woont, even vergeten. Borsboom moest talloze keren aan diverse media uitleggen dat er elk jaar zo’n 1500 herten worden afgeschoten om te voorkomen dat er te veel schade aan landbouwgewassen ontstaat en er in het verkeer te veel aanrijdingen met wild plaatsvinden.
Dat geen enkele natuurbeheerder herten óp een ecoduct zal afschieten, is volstrekt logisch. Het gebied rond een ecoduct is over het algemeen streng verboden terrein omdat rust daar gegarandeerd moet zijn. Geen beest dat anders de oversteek durft te wagen.
Maar er is natuurlijk wel een probleem. De hertenstand is op de Veluwe al jaren te hoog. Faunabeheerders krijgen het maar niet voor elkaar om de gewenste doelstand te behalen. Nu moet gezegd worden dat de ene beheerder wel wat meer zijn best doet dan de andere. Sommige organisaties vinden het wel mooi als er veel herten op hun gebied rondlopen, dat trekt veel toeristen.
Als er door middel van een ecoduct een nieuw gebied opengaat, met volop lekker voedsel, is het te verwachten dat herten daar graag naartoe gaan. Provincie Gelderland had met de agrariërs in Hulshorst afgesproken dat er maximaal vijftien herten zouden oversteken. Om te voorkomen dat dit er meer worden, moet beheerder Natuurmonumenten in de Leuvenumse bossen het aantal herten op de gewenste doelstand brengen.
Door de zogeheten jachtdruk in een straal van 1 kilometer rond het ecoduct te verhogen, wordt dat gebied minder aantrekkelijk voor herten en zullen er dus minder oversteken. Maar Natuurmonumenten, met een sterk krimpend ledenaantal, wil niet het imago krijgen van een organisatie die massaal herten doodt. Dus pleitte Natuurmonumenten deze week voor een time-out, zodat alle gemoederen weer tot bedaren komen.
Als alle onrust weer is verdwenen, kan Natuurmonumenten in alle rust de doelstand in de Leuvenumse bossen bereiken en kan provincie Gelderland het hertenwerend raster weghalen op het ecoduct. Vanmorgen meldde Borsboom dat dit gepland staat voor medio februari. Dan is ook het jachtseizoen op de edelherten gesloten. Natuurmonumenten heeft nu de taak om de gewenste edelhertenstand in de Leuvenumse bossen in drie maanden te realiseren.