Tsjechië biedt kerken compensatie van 5 miljard euro aan
PRAAG – Kerken en religieuze gemeenschappen in Tsjechië krijgen compensatie voor kerkelijke eigendommen die zijn geconfisqueerd door de regering ten tijde van het communisme. Ze ontvangen meer dan 5 miljard euro. De compensatieregeling werd in de nacht van woensdag op donderdag door het parlement goedgekeurd en is het slotakkoord na jaren onderhandelen.
Een krappe meerderheid van 102 op 103 parlementsleden koos voor de compensatieregeling voor kerken. Linkse afgevaardigden, grofweg overige deel van in totaal 200 parlementsleden, hadden namelijk even daarvoor demonstratief de vergaderzaal verlaten. Een veto op de compensatieregeling door de senaat, waar de communisten en sociaaldemocraten een meerderheid hebben, werd met het besluit ongedaan gemaakt. Premier Petr Nečas heeft met het besluit ook een omvangrijke bezuinigingspakket door het parlement weten te loodsen. Dat maakte de Duitse krant Die Welt vrijdag bekend.
Kerken en religieuze gemeenschappen krijgen per direct een compensatie van bijna 3 miljard euro. Tevens ontvangen ze 2,36 miljard euro in een periode van dertig jaar voor eigendommen die niet meer terug te geven zijn, zoals grond en gebouwen die een andere bestemming hebben gekregen. Daar staat tegenover dat de overheid het uitkeren van salarissen van geestelijken in dezelfde periode gaat afbouwen. De nieuwe wet maakt ten slotte duidelijk welke eigendommen van de kerken zijn en welke de overheid toebehoren.
De discussie werd woensdag in het parlement op felle toon gevoerd. Sociaaldemocraten en communisten probeerden het plan te torpederen. Ze gaven aan dat een kerk, die zo gehecht is aan haar bezit, niet geloofwaardig is. Liberalen antwoordden dat de regering ten tijde van het communistische bewind de wet met de voeten getreden heeft en dat een regeling daarom nu noodzakelijk is. Ten tijde van het communisme hebben kerken in Tsjechië 181.000 hectare bos, 72.000 hectare landbouwgrond en meer dan 8000 hectare overige grond verloren.
De regeling kan alleen nog ongedaan worden gemaakt als de Tsjechische president Vaclav Klaus zijn handtekening er niet onder zet. Hij zal waarschijnlijk het besluit goedkeuren als de garantie wordt gegeven dat er geen nieuwe compensatieregelingen komen. Zowel Klaus als de sociaaldemocraten en communisten vrezen voor een hellend vlak: andere miskende groepen zoals Sudeten-Duitsers zouden ook compensatie kunnen gaan vragen. Om die reden kondigden de sociaaldemocraten woensdagavond aan naar het hooggerechtshof te stappen om het besluit te blokkeren.
Tsjechië is het laatste post-communistische land in Centraal-Europa dat de scheiding tussen kerk en staat nog niet op een voor beide partijen geaccepteerde manier heeft doorgevoerd.