Sociale media als vredesinstrument
AMSTERDAM – Overheden zullen moeten nadenken over strategieën om religieuze conflicten te beheersen door gebruik te maken van sociale media. Dat betoogde prof. Nelly van Doorn woensdag tijdens een symposium in Amsterdam over de impact van sociale media op situaties van conflict en vrede.
De bijeenkomst aan de Vrije Universiteit in Amsterdam werd georganiseerd door het Indonesisch-Nederlands Consortium. Hierin participeren de Protestantse Theologische Universiteit, de Radboud Universiteit Nijmegen, de Vrije Universiteit, Kerk in Actie en the Association of Christian Universities in Indonesië (Jogjakarta).
Een van de belangrijkste doelen van het symposium was het uitwisselen van verhalen over conflictbestrijding en verzoening, die kunnen dienen als basis om strategieën te ontwikkelen om religieuze conflicten te voorkomen en vredesopbouw te bevorderen. Bezoekers uit Nigeria, Indonesië en Nederland deden hun verhaal.
Geweld
Ds. Istiphanus Habila is predikant in Nigeria. Zijn land kampt met droogte en armoede. Bovendien is er sprake van politieke uitsluiting van etnische groepen, corruptie, misbruik van de staatsmedia en intolerantie tussen de verschillende stammen.
Het land lijdt onder de etnische en religieuze conflicten. Het noorden van het land is islamitisch en het zuiden christelijk. Tussen de aanhangers van beide religies zijn voortdurend spanningen. Huizen en kerken worden vernietigd, vrouwen en kinderen worden vermoord.
Berucht is Boko Haram, een islamitische militante beweging. De groep is eropuit van Nigeria een islamitische staat maken. Geweld wordt niet geschuwd om dat doel te bereiken.
De sociale media spelen, ondanks de armoede, een belangrijke rol in Nigeria. Volgens ds. Habila zijn ze verantwoordelijk voor grotere sociale netwerken en verbeterde familiebanden. Dankzij de sociale media is de bevolking „bevrijd van de eenzijdige traditionele staatsmedia en is het echte nieuws voor iedereen toegankelijk.” Uiteindelijk zal het zelfs kunnen leiden tot politieke veranderingen, gelooft de predikant.
Samenwerking
Ds. Habila ziet tegelijkertijd echter ook enkele negatieve effecten van de sociale media. Hij signaleert dat de sociale media, evenals in elders in de wereld, worden misbruikt. Er is sprake van sociaal geweld dat zich met name richt op vrouwen.
Een oplossing voor de problemen waarmee Nigeria te kampen heeft, komt alleen in zicht wanneer een begin is gemaakt met het oplossen van praktische problemen, stelt de Nigeriaanse predikant. Moslims en christenen zouden bijvoorbeeld moeten samenwerken om het waterprobleem op te lossen en de vruchtbaarheid van de grond te verbeteren. Sociale media zouden daarbij een belangrijke, coördinerende rol kunnen spelen.
Hond
Tijdens het symposium werd er ook uitvoerig stilgestaan bij de situatie op de Molukken. Ook daar komt sektarisch geweld veelvuldig voor. Zelfs huisdieren zijn niet veilig op het erf van anderen. Een ‘christelijke’ hond wordt gedood wanneer die wordt aangetroffen op het erf van een moslim. En andersom.
Sociale media worden in Indonesië veelvuldig gebruikt. Het land is de op een na grootste gebruiker van Facebook. Op Ambon worden de sociale media ingezet in de strijd tegen onrecht en gelijke rechten voor iedereen. Zo hoopt men het wederzijdse vertrouwen te herstellen.
Iemand die met dat doel gebruikmaakt van sociale media is Jacky Manuputty, een christelijke inwoner van de Molukken. Ruim twaalf jaar geleden begon hij Peace Provocateurs. De stichting gebruikt provocatie en overdrijving als methode. Op die manier wil men de publieke opinie beïnvloeden en corrigeren.
Volgens Manuputty, wiens stichting onlangs een belangrijke vredesprijs kreeg, is dat alles niet voldoende. In de sociale media mist hij het rechtstreekse contact. „Sociale media zijn niet krachtig genoeg, zijn geen doel op zichzelf. Het doel moet zijn: mensen bij elkaar brengen, in daadwerkelijke ontmoetingen, zoals in dans, theater, verhalen vertellen en sport.”