Berlijn en Parijs bieden VS hulp aan voor Irak
Duitsland en Frankrijk hebben zich bereid getoond de Amerikanen te helpen in Irak. Zowel de Duitse bondskanselier Schröder als de Franse president Chirac wil een bijdrage leveren aan de opleiding van Iraakse soldaten en agenten.
Schröder deed zijn aanbod donderdag in een vraaggesprek met een Duitse zakenkrant. Chirac sloot zich er later op de dag in Berlijn bij aan, na een onderhoud met de Duitse bondskanselier.
Duitsland en Frankrijk waren eerder tegen de oorlog in Irak. Nu kritiseren beide naties de in hun ogen veel te beperkte rol die de Amerikanen willen geven aan de Verenigd Naties in Irak. Chirac benadrukte donderdag nog eens dat hij in Irak een snelle, stapsgewijze machtsoverdracht wil aan Iraakse bestuurders.
Schröder zei in het Handelsblatt de Amerikaanse president George Bush het aanbod te zullen doen, onafhankelijk van een VN-resolutie over de wederopbouw van het naoorlogse Irak. Daarover wordt in de Veiligheidsraad momenteel gesteggeld. De Verenigde Staten en Frankrijk zijn hier permanente leden met vetorecht, Duitsland is nu tijdelijk lid.
Bush verwacht overigens dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de komende dagen geen besluit zal nemen over een nieuwe Irak-resolutie. Dat zei het Amerikaanse staatshoofd donderdag in het presidentiële buitenverblijf Camp David.
Bondskanselier Schröder en Bush ontmoeten elkaar volgende week in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Het is de eerste keer in meer dan een jaar dat beiden elkaar spreken.
Intussen gaat het geweld tegen Amerikaanse militairen in Irak onverminderd door. Ooggetuigen meldden dat een militair konvooi bij de stad Khaldiya, ten westen van Bagdad, donderdag werd getroffen door een op afstand tot ontploffing gebrachte bom en vervolgens zwaar onder vuur werd genomen. Volgens de Arabische nieuwszender Al-Arabiya zijn bij de aanval acht Amerikanen gedood.
Khaldiya ligt in de zogenoemde soennitische driehoek, een haard van verzet tegen de Amerikaanse troepen van soennitische moslimgemeenschappen die trouw zijn aan de verdreven president Saddam Hussein. Maandag werd de politiecommissaris van de stad doodgeschoten. Hij werkte samen met de bezettingsmacht.
Later op de dag hebben Irakezen drie Amerikaanse militairen gedood en twee anderen verwond in een hinderlaag bij Tikrit, de geboortestad van de verdreven president Saddam Hussein. Dat heeft een militaire woordvoerder van de VS gemeld.
Luitenant-kolonel William McDonald zei dat de drie militairen van de vierde Infanteriedivisie ten zuiden van Tikrit werden gedood met lichte vuurwapens. Dat gebeurde terwijl ze een plaats inspecteerden waarvan ze vermoedden dat er wapens waren opgeslagen.
Behalve de agressie tegen de Amerikanen lijkt ook de sabotage nog niet ten einde. Ten noorden van Bagdad is brand uitgebroken in een pijpleiding die ruwe olie transporteert van de olievelden bij Kirkuk naar Baji, de grootste raffinaderij van Irak. De brand volgde op een explosie even ten noorden van Baji. Het staat nog niet vast dat de brand het gevolg is van sabotage.
De Amerikaanse bestuurder in Irak, Paul Bremer, heeft Iran ervan beschuldigd de wederopbouw van Irak te „destabiliseren.” Volgens Bremer bemoeien Iraanse veiligheidsagenten zich voortdurend „op verscheidene manieren” met de Iraakse binnenlandse aangelegenheden. De Amerikaan zei dit in een interview met de krant The Telegraph dat donderdag is gepubliceerd.
De Iraanse agenten zouden personen steunen die gewelddadige acties hebben ondernomen tegen zowel Irakezen als de coalitietroepen. Ook zijn er aanwijzingen dat de Iraniërs zelf betrokken zijn bij aanslagen, aldus Bremer.