Politiek

Koopzondag wordt zaak van gemeenten

DEN HAAG – Het wettelijk maximum van twaalf koopzondagen, uitgezonderd toeristische gemeenten, komt te vervallen. VVD en PvdA steunen een initiatiefwet van D66 en GroenLinks die gemeenten de vrije hand geeft om zelf het aantal koopzondagen te bepalen.

Redactie politiek
24 October 2012 12:13Gewijzigd op 14 November 2020 23:53
beeld ANP
beeld ANP

De Tweede Kamer debatteerde woensdag over het wetsvoorstel, maar dinsdag werd al duidelijk dat de beoogde coalitiepartners VVD en PvdA aanhaken bij het initiatief van D66 en GroenLinks, waardoor straks ook niet-toeristische gemeenten de mogelijkheid hebben om een wekelijke koopzondag toe te staan.

Op dit moment mogen gemeenten nog maximaal twaalf koopzondagen per jaar aanwijzen. Alleen gemeenten met „substantiële en autonome toeristische aantrekkingskracht” kunnen meer zondagsopening toestaan.

Door aan te haken bij de initiatief­wet van D66 en GroenLinks zou nieuwe wetgeving rond koopzondagen al per 1 juli 2013 van kracht kunnen zijn.

D66 en GroenLinks hadden hun initiatiefwet in 2010 al klaarliggen, maar trokken die destijds weer in toen bleek dat VVD en CDA in hun gedoogcoalitie met de PVV omwille van de SGP geen verruiming van het aantal koopzondagen zouden nastreven.

Naast D66, GroenLinks, VVD en PvdA zouden vandaag hoogstwaarschijnlijk ook PVV, 50Plus en PvdD voor het wetsvoorstel stemmen. CDA, SP, ChristenUnie en SGP zijn tegen en dienden gezamenlijk enkele amendementen in om het wetsvoorstel aan te passen. Zo willen die partijen onder meer dat gemeenten de belangen van winkeliers en winkel­personeel verplicht blijven wegen via een draagvlakonderzoek. Ook willen zij met wetgeving voorkomen dat winkeliers straks contractueel verplicht kunnen worden om hun winkel op zon- en feestdagen te openen.

PvdA-Kamerlid Vos stelde voorafgaand aan het debat tegenover deze krant echter geen enkel amendement te zullen steunen. „De belangen van kleine winkeliers en personeel zijn ons zeker wat waard, maar die hoeven niet via deze wet geborgd te worden.” Zo kunnen winkeliers volgens haar ook tegemoet worden gekomen via regelingen die verband houden met de huidige crisis.

Dat, zoals vakbond CNV dinsdag benadrukte, winkelpersoneel steeds vaker tegen de wet in gedwongen zou worden om op zondag te werken, is volgens Vos op te lossen door aan te koersen op wetgeving die werknemers meer mogelijkheden biedt om de eigen arbeidstijden te bepalen.

SGP-Kamerlid Dijkgraaf laakt de opstelling van met name de PvdA „Nu al worden belangen van werknemers en kleine winkeliers volstrekt onvoldoende meegewogen. Dit zal alleen maar minder gebeuren. De PvdA zou boter bij de vis moeten leveren. In plaats daarvan doet ze liters water bij de wijn.”

De SGP’er spreekt van een „uiterst trieste dag” voor Nederland. „De zondag die God ons gegeven heeft, wordt met voeten getreden. Ik roep de politiek op terug te keren van deze heilloze weg en de rustdag in ere te herstellen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer