Ouders klagen fabrikant energiedrank Monster aan voor dood dochter
BALTIMORE – Een echtpaar in de Amerikaanse staat Maryland klaagt het bedrijf Monster Beverage in Corona aan in verband met de dood van hun dochter, enkele jaren geleden. De toen 14-jarige Anais Fournier zou om het leven zijn gekomen als gevolg van het nuttigen van de energiedrank Monster.
Dat schrijft de Los Angeles Times op zijn website. Ook The New York Times publiceert over de kwestie.
Uit stukken van de federale gezondheidsdienst zou blijken dat sinds 2009 vijf mensen zijn omgekomen na het drinken van Monster, een energiedrank die veel cafeïne en suikers bevat. De Amerikaanse Food and Drug Administration stelt echter dat er geen verband is tussen de overlijdensgevallen en het energiedrankje.
De ouders van Anais Fournier laten het hierbij niet zitten, en spanden een proces aan. Een woordvoerder van Monster Beverage zegt eveneens geen relatie te kunnen leggen tussen de dood van Anais en Monster.
Over de risico’s van energiedranken bestaat veel discussie. Niet alleen Monster verkoopt deze drankjes, ook Red Bull, Coca-Cola en Pepsi timmeren er mee aan de weg. De zoete dranken zijn populair onder jongeren en hebben het imago prestatieverbeterend te werken.
Gezondheidsautoriteiten bemoeien zich regelmatig met het cafeïneniveau in de energiedrankjes. Posten voor spoedeisende hulp krijgen steeds vaker gevallen over de vloer waarbij energydrinks in het geding zijn.
Anais Fournier kreeg een hartstilstand na het nuttigen van twee blikjes Monster binnen 24 uur. Het autopsierapport, aldus haar ouders, rept van hartritmestoornissen als gevolg van cafeïnevergiftiging. De familie zegt dat Monster niet waarschuwt tegen de risico’s. De woordvoerder van Monster zegt dat het bedrijf wel degelijk voldoet aan de wetten en regelgeving met betrekking tot ingrediënten en de etikettering.
Lees ook:
Wat zegt het Voedingscentrum over energiedrankjes?
Energiedrankjes brengen risico’s voor kinderen mee
Stuiteren op school