Kerk & religie

Ds. Bempong: Liefde van God bindt ons samen in diversiteit

AMSTERDAM – „We zijn God dankbaar voor waar Hij ons in de afgelopen jaren heeft gebracht. De migrantenkerken en de niet-migrantenkerken hebben elkaar veel te geven.” Dat zei ds. Rhoïnde Mijnals-Doth, voorzitter van Samen Kerk in Nederland (SKIN).

Van een medewerker
15 October 2012 10:41Gewijzigd op 14 November 2020 23:44
Foto ANP
Foto ANP

SKIN is een overkoepelende vereniging voor migrantenkerken in Nederland, die zaterdag haar vijftienjarig bestaan vierde. Ongeveer 200 mensen bezochten de dankdienst en aansluitend de viering en receptie in het Jesus House for all Nations in Amsterdam.

De dag droeg als thema ”United in Christ, celebrating diversity” (Verenigd in Christus, de verscheidenheid vierend). Die diversiteit kreeg in verschillende onderdelen van de dankdienst gestalte. Zo was de voertaal zowel Engels als Nederlands, werd de Schriftlezing uitgesproken in het Hindi, werd ieder artikel van de Apostolische Geloofsbelijdenis in een andere taal voorgelezen en werd het slotgebed afgesloten door het gezamenlijk uitspreken van het Onze Vader in ieders eigen taal.

Ds. Seth Bempong, verbonden aan de Acts Revival Church en oorspronkelijk afkomstig uit Ghana, ging tijdens de preek in de dankdienst in op de eenheid in Christus. Vanuit Psalm 133 liet hij zien hoe de eenheid is als een „zoete geur.” „Het is de liefde van God die ons samenbindt in de diversiteit. Wanneer wij goed ruiken, zullen mensen dat gaan opmerken.”

De eerste ervaring met Nederlandse kerken van ds. Bempong was niet erg positief. „Toen ik naar Nederland kwam, dacht ik dat ik in een christelijk land zou komen. Dat bleek niet zo te zijn. Bij mijn eerste ontmoeting met een Nederlandse predikant voelde ik mij onwelkom en afgewezen. Het eerste wat hij vroeg was: „Waar is je paspoort?”” Door middel van SKIN kreeg ds. Bempong echter ook positieve ervaringen met autochtone kerken. „Ik kan nu zonder angst elke kerk inlopen. Het maakt me dan niet uit welke kerk het is. Het gaat niet om de denominatie, maar om Christus.”

Een van de aanwezigen was ds. G. de Fijter, voormalig preses van de Protestantse Kerk in Nederland en voorzitter van de interkerkelijke stuurgroep Nationale Synode. Hij ziet voor migrantenkerken een belangrijke rol weggelegd. „Los van onze vaak vastgeroeste gewoonten en gebruiken heeft u meer dan anderen de gelegenheid om op een nieuwe manier wezenlijke kenmerken van christen-zijn aan de orde te stellen.”

Ds. De Fijter ging ook in op de huisvestingsproblematiek. „Verkopen wij onze leegstaande kerken aan een tandartsenpraktijk omdat ons dat meer oplevert, of geven we migrantenkerken een plek? De prijs die betaald moet worden is de prijs van de liefde.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer