„Kerk moet in gesprek met VNG over WMO”
UTRECHT – Kerk in Actie en de Federatie voor Diaconieën moeten in gesprek gaan met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over de rol van kerken rond de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).
Daarvoor pleitte Hans Bruning vrijdagmorgen in reactie op het rapport ”Kerk en WMO: de eerste vijf jaren (2007-2011)” van prof. dr. H. Noordegraaf. Die presenteerde de resultaten van zijn onderzoek vrijdag in Utrecht op een studiedag.
Bruning is voorzitter van de Stichting Rotterdam, een protestants diaconaal stimuleringsfonds, dat de bijzondere leerstoel voor diaconaat aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) –bezet door prof. Noordegraaf– financiert.
Er is nu te vaak „koudwatervrees en krampachtigheid” bij de overheid om kerken bij WMO-projecten te betrekken, constateert Bruning op basis van het rapport. „Daarom moeten we het gesprek aangaan op landelijk niveau, op beleidsniveau. Er zijn lokaal soms wel goede contacten tussen kerken en de overheid, maar op landelijk niveau is dat veel minder. We moeten de kennismaking vernieuwen en met elkaar doorspreken hoe de opdracht van kerk en overheid zich met elkaar verhouden.” Het rapport van prof. Noordegraaf kan een goed uitgangspunt zijn voor dat gesprek, vindt Bruning.
De lokale kerken moeten de gemeentelijke overheid overtuigen dat die zichzelf tekort doet door de kerken niet intensief bij het WMO-beleid te betrekken, zei A. Kaland, voorzitter van de Federatie voor Diaconieën vrijdagmorgen tijdens het symposium.
De WMO biedt kerken de kans om zich te laten zien in de samenleving, vindt Kalland. „De kerk krimpt en trekt zich door kerksluitingen ook fysiek steeds meer terug. Door aan WMO-projecten mee te doen, blijft de kerk zichtbaar. De WMO kan zo goodwill voor kerken kweken.”
Kerken moeten hun signaleringsfunctie beter benutten, stelde Evert-Jan Hazeleger in zijn reactie op het rapport. Hij is programmamanager van Kerk in Actie, de diaconale afdeling van de Protestantse Kerk in Nederland. Kerkenraadsleden zien tijdens huisbezoeken veel en kunnen vroegtijdig signaleren als mensen in de knel komen. „Dat moeten we beter benutten.”
Kerk in Actie wil de komende jaren de signalen die zij over de WMO uit het veld ontvangt, blijven vertalen naar de politiek. „Op landelijk en op lokaal niveau. Verder willen we diakenen handvaten blijven geven,
Bruning deelde vrijdag mee dat de stichting Rotterdam recent heeft besloten de bijzondere leerstoel voor diaconaat, die Noordegraaf bezet, ook de komende vijf jaar te laten bestaan.