Niet klagen, maar recykleren
Nog een paar dagen en het is zover: de btw-verhoging is dan een feit. Alle producten waar eerst 19 procent btw op zat, worden 2 procent duurder.
Op zichzelf is die btw-verhoging niet schokkend. Knappe koppen hebben uitgerekend dat het voor u en mij betekent dat we er 15 euro per maand op achteruitgaan. Maar als je toch al iedere maand alles uit de kast moet halen om de eindjes aan elkaar te knopen, zijn het toch maar mooi 15 hele euro’s. Een bedrag waarmee je bijvoorbeeld 25 liter melk kunt kopen. Of vijf pondspakken koffie. Of 3 kilo kipfilet in de aanbieding. Zo bekeken is 15 euro nog altijd een flink bedrag.
Als je voortdurend aan het einde van je portemonnee een stukje maand overhoudt, is het tijd voor actie. Het moet uit de lengte of uit de breedte komen. Anders gezegd: er zal meer inkomen moeten zijn, óf er moet in de uitgaven gesneden worden.
Zelf heb ik de uitgavenkant nog maar weer eens onder de loep genomen. Zoekend naar waar er nog iets te besparen viel, stuitte ik op iets leuks: Recykleren! Recykleren betekent dat je oude kleren een nieuw leven geeft. Het is iets wat ik al vaker deed. Maar als je op internet recykleren intikt kom je nu zo veel leuks tegen, dat het als vanzelf bij je gaat kriebelen.
Wat bijvoorbeeld te denken van een trui waar je een muts van maakt? Een paar slippers uit een oude spijkerbroek? Twee T-shirts die samen een strokenrokje worden? Maar ook de paraplu die lampenkap kan zijn?
Het idee is natuurlijk zo oud als wat. Denk bijvoorbeeld aan de wereldberoemde amishquilts, die ontstonden doordat elk snippertje textiel werd hergebruikt in functionele dekens. En wie kent niet de voorbeelden uit tijden van textielschaarste zoals tijdens of vlak na de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig hangen ze in een museum, die bruidsjaponnen uit parachutestof van toen. En van je moeder of oma heb je vast wel eens gehoord hoe oude, gebreide truien werden uitgehaald om de wol opnieuw te gebruiken.
Gebrek aan grondstoffen maakt creatief. Het kan een gevoel van zuinige somberte bij je oproepen. Maar dat gevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon als je op internet naar al die vrolijke voorbeelden van recykleren kijkt. Er kwam bij mij juist een ander gevoel naar boven piepen: wat ben ik rijk! De kasten vol kleding, de stapels lakens, de opbergvakken met sokken en maillots werden ineens honderden mogelijkheden voor van alles en nog wat.
Ik heb mijn naaimachine maar weer eens van stal gehaald. En nee, ik ga geen nieuwe lappen kopen. En ook geen gelikte patroonbladen. Er wordt helemaal niets gekocht. Er wordt gerecykileerd. Ik zie alleen maar voordelen. Recykleren is goed voor het milieu. Het is goed voor je stemming. En natuurlijk goed voor de portemonnee. Die 15 euro die je kwijt bent aan de btw-verhoging heb je er met één recykleerprojectje per maand al uit. Niet klagen, maar aan de slag!
Teunie Luijk is echtgenote en moeder en houdt de weblog eenvoudigleven.blogspot.com bij.