Duitse kerkbelasting verplicht voor kerkleden
LEIPZIG (ANP/DPA) – Duitsers mogen geen kerkbelasting weigeren te betalen als ze nog lid zijn van de Rooms-Katholieke Kerk. Dat heeft een bestuursrechter in Leipzig woensdag besloten. De zaak betrof de gepensioneerde kerkjurist Hartmut Zapp uit Freiburg, die al sinds 2007 weigerde om de speciale belasting te betalen, maar zich wel beschouwde als lid van de kerk. Het aartsbisdom Freiburg pikte dit niet en stapte naar de rechter.
Volgens de rechters is de kerkbelasting verplicht voor mensen die lid zijn van de officieel erkende kerken. Dat zijn naast katholieken ook evangelischen, oud-katholieken, vrijzinnigen en joden.
De speciale belasting is al jaren omstreden. Kerkelijke Duitsers betalen een heffing op de inkomstenbelasting, die naar de kerken wordt doorgesluisd. Dat levert de kerken miljarden euro’s op. In 2010 kreeg de Rooms-Katholieke Kerk zo 4,9 miljard euro en de Evangelische Kerk 4,2 miljard op de bankrekening bijgeschreven.
Een dergelijke kerkbelasting bestaat ook in Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden. In enkele andere landen, zoals België, krijgen kerken rechtstreeks subsidie.
Kerken in Nederland krijgen vooral inkomsten door collectes en giften.