Klap na klap voor Romney
WASHINGTON (ANP/DPA) – Het slechte nieuws stapelt zich op voor Mitt Romney, de Republikeinse presidentskandidaat in de Verenigde Staten. In enkele doorslaggevende staten ligt hij achter op president Barack Obama, aldus een peiling van The New York Times en CBS News die woensdag is bekendgemaakt.
Romney ligt 6 procentpunt achter in Wisconsin, thuisstaat van zijn vicepresidentskandidaat Paul Ryan. Ook in Virginia, van oudsher een Republikeinse staat, willen de meeste kiezers op Obama stemmen.
De peiling was gehouden nog voordat Romney dinsdag in opspraak kwam door laatdunkende uitlatingen over Amerikanen die zo arm zijn dat ze geen belasting hoeven te betalen. Hij betitelde de groep als klaplopers „die denken dat ze slachtoffer zijn, die geloven dat de overheid voor ze moet zorgen, die geloven dat ze recht hebben op gezondheidszorg, op voedsel, op huisvesting, op alles.” Die Amerikanen zijn volgens Romney niet interessant, want ze „zullen stemmen op president Obama, wat er ook gebeurt.”
Met zijn opmerkingen beledigde Romney echter ook zijn eigen achterban, aldus opiniepeiler Gallup woensdag. Van de geregistreerde kiezers met een laag inkomen (minder dan 24.000 dollar per jaar) had 34 procent eerder gezegd voor Romney te stemmen. Onder ouderen met een dergelijk inkomen steunt zelfs 43 procent de Republikein, aldus de opiniepeiler.
Veel Republikeinen vrezen dat zijn opmerking over Amerikanen die hun hand ophouden, een enorme blunder is met nog 7 weken te gaan voor de verkiezingen. Maar sommige Amerikaanse media wijzen erop dat er in die periode nog veel kan gebeuren. „Adem diep in Washington. Het is te vroeg om Mitt Romney af te schrijven”, kopte de gerespecteerde National Journal. Om eraan toe te voegen: „Je wordt nu afgeschreven door dezelfde mensen die een paar weken geleden nog Obama hadden uitgerangeerd.”
Karl Rove, toenmalig adviseur van president George W. Bush, zei dat Romney nog veel tijd heeft om de Amerikanen te overtuigen. Anderen wijzen erop dat de werkloosheidscijfers van oktober erg belangrijk worden voor de presidentsverkiezingen. Als het aantal werklozen boven de 8 miljoen stijgt, wordt het lastig voor Obama. Sinds de Tweede Wereldoorlog is geen president herkozen met zoveel werklozen.