Kerk & religie

Nederlandse bedden in Oekraïens hospitaal

ROTTERDAM – Wat doet een ziekenhuis met afgeschreven en nog bruikbare medische apparatuur? Het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam laat zijn afgeschreven spullen sinds kort verschepen naar ziekenhuizen in Oekraïne.

Reinald Molenaar
19 September 2012 09:02Gewijzigd op 14 November 2020 23:14
L. J. Luchtenburg (l.), voorzitter van de SOEGG, voor een van de verouderde Oekraïense ambulances in een ziekenhuis in Zhitomir. Foto SOEGG
L. J. Luchtenburg (l.), voorzitter van de SOEGG, voor een van de verouderde Oekraïense ambulances in een ziekenhuis in Zhitomir. Foto SOEGG

Het idee kwam van L. J. Luchtenburg, voorzitter van de Stichting Oost-Europahulp Gereformeerde Gezindte (SOEGG). „Als hoofd van de technische dienst in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis zag ik dat er regelmatig spullen werden afgeschreven die nog goed bruikbaar waren. Het gaat dan bijvoorbeeld om operatietafels die met de hand bediend worden en om andere apparatuur die niet hightech is.”

De SOEGG, opgericht vanuit het deputaatschap voor Israël van de Gereformeerde Gemeenten, voor hulpverlening via de Joods-christelijke gemeente in Zhitomir (Oekraïne) aan de ziekenhuizen ter plaatse, is sinds januari een zelfstandige stichting. „Dat bood mogelijkheden om verder met het Ikazia in gesprek te gaan”, aldus Luchtenburg. „In de nieuwe vorm kunnen we meer interkerkelijk bezig zijn, dat is ook prettig voor een protestants ziekenhuis als het Ikazia. Een andere reden is dat het specialistische werk dat wij doen beter tot zijn recht komt in een zelfstandige stichting.”

Kennisuitwisseling

Voordat het Ikazia Ziekenhuis met een intentieverklaring naar buiten kwam waarin werd aangegeven dat het ziekenhuis met de SOEGG een en ander was overeengekomen, hadden er diverse gesprekken plaats. Luchtenburg: „We zochten samen naar een vorm waarin ook kennisuitwisseling met de ziekenhuizen in Zhitomir een plaats kan hebben. Die vorm moet groeien. Inmiddels is er ter plaatse een opleidingscentrum gestart. Vanuit het Ikazia is men bereid om, nadat de apparatuur is overgebracht, ook uitleg te geven over het onderhoud van de apparaten.”

Om goed geïnformeerd te zijn over de Oekraïense ziekenhuizen heeft Daan van der Leer, stafmedewerker in de zorg en relatiebeheerder bij het Ikazia, recent op uitnodiging van de SOEGG een bezoek gebracht aan Zhitomir. „Ik werd direct gegrepen door de slechte staat waarin de ziekenhuizen in Oekraïne verkeren”, zegt Van der Leer. „Je gaat als het ware tientallen jaren terug in vergelijking met de gezondheidszorg in Nederland. Hun materialen zijn zwaar verouderd en dateren meestal nog uit de Sovjettijd.”

In Zhitomir ontmoette Van der Leer Jan van Beest, die als diaconaal missionair werker al twaalf jaar in Oekraïne woont en veel werk verzet voor de SOEGG. Van Beest verzorgt de verspreiding en het onderhoud van medische apparatuur en goederen in de ziekenhuizen in Zhitomir en in een zogeheten moeder-en-kindcentrum, een kinderziekenhuis en een polikliniek in de stad. „Ik ben enorm onder indruk van wat hij daar doet”, aldus Van der Leer.

Internationale eisen

Het verschepen van medische goederen is aan internationale eisen verbonden. „Je moet goed kijken wat je verscheept. Dat zijn vooral onderzoeksbanken, infuuspompen en meubilair. Ik heb gezien hoe alles daar een nieuwe bestemming heeft gekregen. Dat is prachtig. Op deze manier kan een christelijk ziekenhuis als het Ikazia een stukje van zijn identiteit, ook over de grens, handen en voeten geven.”

Het Ikazia is niet het enige ziekenhuis dat spullen via de SOEGG naar Oekraïne laat verschepen. „Ook het Ruwaard van Putten Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland doen mee, weliswaar nog zonder intentieverklaring”, zegt Luchtenburg. „Verder hoop ik mijn contacten te gebruiken om meer ziekenhuizen zover te krijgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer